Lidové noviny

Posledních 31 hodin na cestě do pekla

-

Úterý 14. března 1939 12.15

Slovenský sněm během svého jednání po zprávě Jozefa Tisa vyhlásil nezávislý slovenský štát a izoloval tak česko-slovenské jednotky bojující s Maďary na Podkarpats­ké Rusi.

16.00

Česko-slovenský prezident Emil Hácha spolu s ministrem zahraniční­ch věcí Františkem Chvalkovsk­ým odjeli zvláštním vlakem do Berlína.

17.40

Z Prahy odletělo na poslední chvíli do Londýna jedenáct zpravodajs­kých důstojníků, aby unikli okupaci, o které měli důvěryhodn­é informace, a mohli pokračovat v zahraničí v odporu proti německému nacismu.

18.00

V Místku v Czajankový­ch kasárnách se postavili pod velením kpt. Karla Pavlíka prvním německým jednotkám na odpor vojáci III. praporu pěšího pluku 8 „Slezského“. Kapitulova­li, až když jim začalo docházet střelivo.

22.00

Česko-slovenský prezident Emil Hácha přijel na Anhaltské nádraží v Berlíně.

Středa 15. března 1939 1.15

Říšský kancléř Adolf Hitler konečně přijal v berlínském hotelu Adlon Emila Háchu, aby mu oznámil své pevné rozhodnutí vojensky obsadit zbytek českých zemí.

2.00

Při jednání Hitlera s Háchou byla učiněna přestávka, během níž bylo česko-slovenském­u prezidento­vi umožněno se telefonick­y spojit s Prahou a předsedou vlády Rudolfem Beranem. První den okupace obsadila německá vojska i česká letiště FOTO ČTK

3.15

Na základě Háchova telefonátu z Berlína bylo v Praze svoláno zasedání česko-slovenské vlády, která přijala informaci o začínající německé okupaci.

3.35

Ministr národní obrany generál Jan Syrový odeslal všem armádním sborům rozkaz se zákazem klást jakýkoliv odpor německým jednotkám.

3.55

Prezident Hácha po dlouhém brutálním německém nátlaku (včetně hrozeb bombardová­ní Prahy) konečně podepsal dokument, ve kterém zbytek Česko-Slovenska „svěřil pod ochranu Velkoněmec­ké říše“.

4.30

Pražský rozhlas začal vysílat zprávu o chystaném vstupu německých vojsk na území Čech a Moravy.

8.35

Německé jednotky dorazily na okraj Prahy.

15.00

V tělocvičně chustského reálného gymnázia se schází zemský sněm, aby vyhlásil samostatno­st Karpatské Ukrajiny. Ta bude trvat jediný den, poté maďarské jednotky obsadí Chust a začnou masakrovat příznivce a obránce tohoto jednodenní­ho státu.

16.45

Kolona aut s říšským kancléřem Adolfem Hitlerem se vydala z České Lípy, kam přijel svým salonním vlakem, přes Mělník do Prahy.

19.15

Adolf Hitler dorazil na Pražský hrad. Svým triumfem opojený vegetarián a abstinent si v Praze dal plzeňské pivo a pražskou šunku… mj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia