Lidové noviny

Lázně na léto ještě najdete

-

otázka konkurence­schopnosti zkapalněné­ho plynu z USA,“uvedl před včerejším odletem za oceán premiér Andrej Babiš (ANO).

Američané by rádi Evropu zásobovali čistším palivem, když se tu utlumují uhelné elektrárny, a na Nord Stream 2, který zdvojnásob­í dodávky plynu z Ruska, hledí nelibě. Kvůli mocenské rovnováze i tržbám z prodaného paliva.

Amerika chce posílit pozici též v jádru. Kolem českých reaktorů se od Nečasova výjezdu nic neposunulo, tendr se zrušil a vláda projekt rozjíždí nanovo. Jedním ze zájemců o zakázku je firma Westinghou­se, třebaže už dnes vlastněná Kanaďany, stále se záštitou USA.

„Americká administra­tiva má velký zájem o to, aby Westinghou­se zůstal klíčovým globálním dodavatele­m jaderných bloků ve světě. Podpora je dnes dokonce vyšší, než byla během výběrového řízení na rozšíření jaderné elektrárny Temelín,“uvádí interní podklad, který vznikl pro potřeby prezidenta Miloše Zemana. Jenže po atomovém kontraktu touží opět i východní velmoci Rusko a Čína. Za ně lobbují komunisté: podle nich se nemají do tendru míchat bezpečnost­ní hlediska, Česko se má spojit s tím, kdo prodává levněji. Proti tomu se staví vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Jaderná elektrárna se nedá kupovat jako rohlíky. Nemůžete ji soutěžit na cenu,“řekl LN. Čechů jezdí do lázní stále více a jsou náročnější. Přesto řadu pacientů, kteří přijedou „na křížek“, nemile překvapí, že je pobyt vyjde na několik tisíc korun. strany 14 a 15

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Na cestě.
Andreje Babiše doprovází do USA i manželka Monika (na snímku ve vládním speciálu). Setkání s americkým prvním párem je čeká ve čtvrtek 7. března.
KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Na cestě. Andreje Babiše doprovází do USA i manželka Monika (na snímku ve vládním speciálu). Setkání s americkým prvním párem je čeká ve čtvrtek 7. března. KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia