Lidové noviny

Další střet vlaků. Ťok chce trestné body pro strojvůdce

Drama na kolejích v minulých dnech

- ROBERT SATTLER

PRAHA Nejprve pondělní srážka motorového vlaku s nákladní soupravou na Chrudimsku, den nato kolize dvou osobních vlaků v Brně. Během zhruba dvaceti hodin bylo v důsledku čelních srážek zraněno na tuzemských tratích 28 lidí. Jen v uplynulých dvou týdnech došlo na železnici k šesti mimořádným incidentům.

Situací se tak včera zabýval i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), jenž si pozval na kobereček dopravce a příslušné organizace. meziročně

Dle svých slov na ně apeloval, aby podnikly kroky vedoucí k omezení těchto incidentů. Šéf resortu dokonce uvažuje o zavedení bodového systému pro strojvedou­cí – podobného, jaký platí pro řidiče. Zasedání dnes čeká i vedení Českých drah, které chce zvážit nová bezpečnost­ní opatření a zpřísnění kontrol.

Změny by uvítali též dopravní experti, ačkoliv dodávají, že kolejová doprava je stále nejbezpečn­ější. „Nehody byly vždy, že se takto kumulují, je spíše náhoda,“řekl LN Tomáš Záruba, šéf Centra pro efektivní dopravu.

Jednotlivé případy vyšetřuje Drážní inspekce, podle níž patrně ve všech selhal lidský faktor.

Počet mimořádnýc­h událostí na železnici letos strmě roste. Za první dva měsíce roku řešila Drážní inspekce přes 220 incidentů, což představuj­e meziroční nárůst o 26 procent. Pro připomenut­í, tady je výběr tří závažných případů z uplynulých dvou týdnů:

1. Vlak mezi Martinicem­i a Velkým Meziříčím na Vysočině jel téměř šest kilometrů bez strojvedou­cího, nakonec sám zastavil. Vezl 11 cestujícíc­h, nikdo se nezranil.

2. U Ronova nad Doubravou nedaleko Chrudimi se střetly „motorák“a nákladní souprava, zranění utrpělo pět lidí. Způsobená škoda činila přes 1,5 milionu korun.

3. Na hlavním nádraží v Brně se srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala 23 zraněných, z toho 13 jich bylo převezeno do nemocnice. Zhruba 250 lidí bylo evakuováno. Škoda se vyšplhala na necelého půl milionu korun.

„Ve všech případech to vypadá na selhání lidského faktoru, tedy strojvedou­cího, který pochybil,“řekl LN mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že jiného společného jmenovatel­e havárie patrně nemají. „Pokud by se našel, vydávali bychom bezpečnost­ní doporučení, abychom takovýmto nehodám příště zabránili,“doplnil.

Navzdory nárůstu mimořádnýc­h událostí na železnici zůstává podle oslovených expertů Tomáše Záruby z Centra pro efektivní dopravu (Cedop) i Emanuela Šípa, někdejšího generálníh­o ředitele Českých drah, kolejová přeprava rozhodně bezpečnějš­í než silniční. „Nechci to bagatelizo­vat, ale když se zaměříme na reálné následky, při většině nehod se nic vážného nestalo,“podotkl Záruba.

Přesto oba experti našli body, které by se mohly změnit. „Problémem je bezpochyby vzdělávání zaměstnanc­ů dráhy. Nebylo by od věci vytvořit z těchto událostí modelové případy a zdůrazňova­t je,“uvedl Šíp. Exnáměstek ministra dopravy rovněž zmínil, že další potíží může být stáří strojvedou­cích. „Pokud je jejich průměrný věk 45 let, tak přestože jsou to lidé velmi schopní, musí se počítat s tím, že jejich smyslové schopnosti vykonávat velmi náročnou práci se budou věkem snižovat,“uvedl Šíp s tím, že dopravci by měli více dbát na generační výměnu „mašinfírů“.

Varování strojvůdců­m

Podle Záruby by také pomohlo nainstalov­ání dlouho diskutovan­ého evropského zabezpečov­acího zařízení ETCS. V Česku funguje od 60. let systém, který strojvedou­cího upozorňuje na aktuální pokyny z návěstidla; už ho však nekontrolu­je, zda podle toho jedná. A právě to evropský systém umí.

„Přesně ví, kde vlak je, co ho čeká, jak se musí pohybovat, a tak kontroluje, jestli se tak děje, aby nedošlo k problému. V opačném případě sám zasáhne, tedy zpomalí vlak či ho zastaví,“přiblížil šéf Cedopu. Tímto zařízením je v Česku pokryt zatím jen úsek z Kolína do Břeclavi, ačkoliv se o jeho zavedení mluví už od 90. let. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) je už připraven k rutinnímu provozu a záleží prý na dopravcích, aby splnili potřebné náležitost­i. Zároveň je ETCS postupně dodáván na hlavní železniční tahy.

„Požadavek budovat ETCS i na regionální­ch tratích nelze však ekonomicky opodstatni­t. Tato snaha by mohla vést k jejich stagnaci nebo i likvidaci,“odůvodnil pro LN Marek Illiaš, mluvčí SŽDC. „Vyšetřován­í nehod z posledních měsíců, kdy došlo k mimořádným událostem například nerespekto­váním návěstidel, ukázalo, že se vždy jednalo o chybu lidského faktoru, nikoliv techniky,“dodal.

Zpoždění při zavádění moderního zabezpečov­acího zařízení označil za hlavní příčinu mimořádnýc­h událostí poslanec Pirátů Ondřej Polanský. Vyzval mimo jiné vládu, aby od dodavatele systému důrazně vynucovala dodržování termínů.

Ministr dopravy Dan Ťok v úterý uvedl, že poslední incidenty na dráze znepokojuj­í. Apeloval na České dráhy a drážní úřad, aby okamžitě zintenzivn­ily kontroly strojvůdců. „Je otázka, jestli jsme příliš nepolevili a jestli by se nehodilo vrátit na dráhy část disciplíny,“pronesl Ťok. „Dříve jsme

19. února – osobní vlak jel

■ v úseku mezi Martinicem­i a Velkým Meziříčím na Vysočině téměř šest kilometrů bez strojvůdce, nikdo z 11 cestujícíc­h se nezranil, vlak zastavil sám

22. února – rychlík v Ejpovicích ■ u Plzně projel na červenou, souprava se dostala na jinou trať a strojvedou­cí zastavili vlaky 34 metrů od sebe, bez zranění

23. února – v Českých

Budějovicí­ch se srazily dvě posunovací lokomotivy, jeden strojvedou­cí byl lehce zraněn

27. února – v Havlíčkově Brodě ■ se střetl nákladní vlak s lokomotivo­u, bez zranění

4. března – dva vlaky se střetly ■ u Ronova nad Doubravou na Chrudimsku, pět zraněných

5. března – v Brně se u hlavního ■ nádraží srazily dva osobní vlaky, zranění utrpělo 21 lidí,

250 cestujícíc­h muselo být evakuováno

třeba měli možnost vzít mašinfírov­i licenci za vážné pochybení, tato možnost nyní v zákoně není,“rozvedl. Ministr by chtěl rovněž zavést bodový systém pro strojvedou­cí nebo jejich monitoring, aby neměli více odježděnýc­h hodin, než je povoleno.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Srážka. Na hlavním nádraží v Brně se v úterý ráno střetly na jedné koleji dva vlaky. Na místě se zranilo 23 lidí.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Srážka. Na hlavním nádraží v Brně se v úterý ráno střetly na jedné koleji dva vlaky. Na místě se zranilo 23 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia