Lidové noviny

Bublan: CIA sleduje jádro a kyberbezpe­čí

- MARTIN SHABU

PRAHA Podle bývalého ministra vnitra a exšéfa civilní rozvědky Františka Bublana, který osobně zažil setkání v centrále CIA, budou mít Američané při rozhovorec­h s premiérem Andrejem Babišem nejspíš zájem o témata, jako jsou kyberbezpe­čnost a výstavba jaderných bloků v Česku.

LN Vzpomínáte si na nějakou cestu českého premiéra do sídla CIA?

Myslím, že taková schůzka v minulosti neproběhla. K setkáním politiků se šéfem CIA zpravidla nedochází. Například já jsem se setkal s ředitelem CIA Georgem Tenetem v roce 2002, ale byl jsem tam jako ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), nikoli jako ministr či politik. Nevzpomíná­m si, že by k něčemu takovému docházelo. Je z toho patrné zaměření na kybernetic­kou bezpečnost a energetiku, kde jsou zřetelné americké zájmy. Návštěva premiéra bude umocněním této snahy.

LN Jak probíhala vaše návštěva?

Bylo to po útoku na „dvojčata“v New Yorku v září 2001. S Američany jsme úzce spolupraco­vali, bylo to spíše takové ocenění. S Tenetem jsem dokonce vykouřil doutník.

LN Zmínil jste, že CIA zajímá kybernetic­ká bezpečnost. Půjde i o kauzu Huawei?

Nejde jen o Huawei. Kybernetik­a je velmi sledovaná a důležitá oblast. Američané v ní malinko zaspali a nyní se to snaží dohnat. Jsou si zároveň vědomí toho, že bez spolupráce s Evropou ničeho nedosáhnou.

LN A v energetice jim jde o co?

Samozřejmě půjde o dostavbu Dukovan. Vždy, když se takový projekt připravuje, USA dovedou zatáhnout za správný konec provazu. Určitě se budou snažit, aby měli nějaký podíl na dostavbě. Nemělo by to ale být příliš nátlakové. Je to však jen můj odhad. Vím, jak zde působí americký velvyslane­c, který v tomto také činil nějaké kroky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia