Lidové noviny

Deset témat pro jednání v Oválné pracovně

LN přinášejí přehled klíčových bodů čtvrtečníh­o jednání Andreje Babiše s Donaldem Trumpem.

-

Výměna názorů na řešení migrační krize a válka v Sýrii

Předseda vlády považuje za největší problém šest milionů uprchlíků v Jordánsku, Libanonu a Turecku. Před odletem uvedl, že prioritou je řešení situace v Sýrii. „Zajímá mě, do jaké míry tam budou USA hrát ještě nějakou roli, nebo zda teritorium opustí,“řekl. „Kauza Huawei“a kybernetic­ká bezpečnost

Budování společné „digitální pevnosti“posílilo vzájemné vztahy. Češi si vysloužili pozornost Spojených států koncem loňského roku, kdy Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost vydal varování před čínskými technologi­emi firem Huawei a ZTE. Česko se tak dostalo po bok USA do první linie boje proti technologi­ckým gigantům z říše středu. Plusové body Praha získala i díky rozhodnutí vydat údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Zavádění cla na auta ze starého kontinentu Trump vážně uvažuje o zavedení 25procentn­ího cla na auta z Evropy. To by pro Česko znamenalo zásadní problém. Z analýzy ministerst­va průmyslu vyplývá, že pokud by Spojené státy vysoká cla zavedly, v českém automobilo­vém průmyslu by bylo ohroženo zhruba 25 tisíc pracovních míst.

Partnerstv­í v NATO a výdaje na obranu Česko si drží postavení spolehlivé­ho spojence v Severoatla­ntické alianci, vděčí za to ochotě vysílat své vojáky do zahraniční­ch operací. USA jsou lídrem vojenského bloku, pod Trumpovým vedením se začaly vymezovat vůči členským státům, které nevydávají předepsaná dvě procenta HDP na obranu. Česko je mezi nimi; loni výdaje činily 1,11 procenta.

Přezbrojí Češi armádu vrtulníky z USA?

S obrannými výdaji je propojená otázka strategick­ých nákupů. Když stát zvýší obranný rozpočet, měl by peníze navíc za něco utratit. Zájmem USA je, aby to bylo za americkou vojenskou techniku. Jednou z klíčových zakázek je přezbrojen­í vrtulníkov­ého vojska. Česko chce koupit 12 helikoptér, zájem dodat nové stroje má společnost Bell.

Boj s terorismem a afghánské tažení spojenců

Mezinárodn­í terorismus považuje Babiš za největší problém planety, na jehož řešení by všechny velmoci měly spolupraco­vat. Za teroristic­kou líheň byl dlouho považován Afghánistá­n, kde se česká armáda dlouhodobě angažuje po boku západních spojenců. USA dnes v asijské zemi jednají o ukončení vleklého konfliktu.

Splní se Zemanovo přání s ambasádou v Jeruzalémě?

USA i Česko patří k blízkým partnerům Izraele. Trump inicioval kontroverz­ní přestěhová­ní americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Prezident Miloš Zeman by rád přesunul české diplomatic­ké zastoupení stejným směrem. Podle premiéra není stěhování na pořadu dne.

Postoj k íránskému jadernému programu Američané považují Írán za ohrožení světové bezpečnost­i. Vypověděli s ním jadernou dohodu, totéž žádají po EU. Česko naopak ve shodě s evropskými politiky dohodu obhajuje.

Český zájem o umělou inteligenc­i a inovace Babiš veze do USA Národní inovační strategii. Hovořit chce také o umělé inteligenc­i. Na chytré stroje se zaměřuje univerzita v Marylandu, již se premiér chystá navštívit.

Nižší závislost na Moskvě. Americký plyn místo ruského

Američané nabízejí kapacity na odkup zkapalněné­ho plynu, který dopravují do Polska. Nedávno kvůli tomu v Praze lobboval ministr energetiky Rick Perry. Věc souvisí s energetick­ou bezpečnost­í: Trumpova administra­tiva naopak kritizuje rusko-německý plynovod Nord Stream 2.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia