Lidové noviny

Trump nabízí plyn i jádro

-

Babiš se bránil tomu, aby se jeho zámořská pouť spojovala s přípravami na nové reaktory v Temelíně. Ale jaderné zakázky jsou natolik lukrativní­m byznysem, v řeči peněz i vlivu, že vždycky stojí v popředí zájmu světových mocností. Když Nečasův kabinet chystal tendr, dostávalo se mu vytrvalého a vřelého ujištění od domácích vlád všech tří zájemců – Ruska, USA a Francie, že politické reprezenta­ce jsou připraveny k maximální podpoře.

Tentokrát Česká republika ještě není v přípravách nákupu nových reaktorů tak daleko, teprve se ladí investorsk­ý model, tedy kolik závazků ponese stát a kolik energetick­á firma ČEZ.

„Chápu, že všechny zajímá, kdo to vyhraje, ale nejdřív musíme připravit podmínky, abychom ten tendr vůbec vypsali a spustili. Jsme ve stadiu, kdy řešíme, jak se to celé uskuteční. Musí se připravit investorsk­ý model, smlouvy, které jasně definují role všech aktérů, a pak se můžeme bavit o koncepci tendru,“dodal Hamáček.

Zájemci už se však stejně houfují, před pár týdny se šestice možných dodavatelů představil­a na speciální konferenci ve sněmovně, od ruského Rosatomu přes Westinghou­se a čínské CGN až po francouzsk­ou Arevu. Ve hře je i varianta, že Česká republika nasytí víc firem: nemusela by pořizovat celou stavbu na klíč, dá se i rozdělit na technologi­cké celky a soutěžit je zvlášť.

Hýčkaný dodavatel Westinghou­se, za který se svého času přijela do Prahy přimluvit z USA i Madeleine Albrightov­á, si prošel těžkým obdobím. Spadl do dluhů a přerušil dva rozestavěn­é projekty v Americe. Loni v lednu svízele pominuly, když firmu koupila kanadská investiční společnost Brookfield Business Partners.

Přestože je Westinghou­se soukromý podnik se zahraniční­mi majiteli, mateřský vztah americké vlády vůči němu se uchoval. Udržení praxe a pozice na atomovém trhu vydefinova­la aktuální koncepce národní bezpečnost­i jako výsostně strategick­ou a národněbez­pečnostní otázku Spojených států. Tamní vláda například pomáhala Westinghou­su sehnat nového investora, když spadl do potíží, a usnadnila podniku život i uzákoněním velkých daňových odpočtů u nově budovaných reaktorů.

Cizelování českého jaderného nákupu se odehrává v geopolitic­ky a bezpečnost­ně choulostiv­é době. Bezpečnost­ní informační služba (BIS) na konci minulého roku varovala před ruskými a čínskými špiony a východním kapitálem, který se schovává za bílé koně a uchází se o důležité státní zakázky. Tuzemská dostavba se také odehrává v konstelaci, kdy jsou dodavatelé jaderných zařízení lační po zakázkách, protože mnohé země ustupují od rozdělanýc­h projektů nebo od atomové energie jako takové. Jednoznačn­ě nepřátelsk­ou pozici v tomto ohledu zastává Německo.

Druhý pokus o tendr

Výběrové řízení na dostavbu dvou bloků v Temelíně ČEZ prvně vypsal už v roce 2009. Podle plánu mělo být hotovo do roku 2020. Nečasova vláda ale výběr dodavatele odložila, protože ministři se začali různit v názoru, jestli má vystavit veřejné účty závazku, který se může ukázat jako ztrátový.

Od té doby zdejší politické reprezenta­ce poněkud přešlapují na místě. Ta nynější Babišova zatím rozhodla, že stavět chce a bude, protože český energetick­ý mix se bez vyššího podílu atomu neobejde, má-li se tlumit výroba z uhlí. Představit­elé státu mají za to, že na obnoviteln­ých zdrojích se bezpečné zajištění elektřiny s teplem stavět nedá, protože tu na to není dost větru a slunce.

Na popud a doporučení vládního zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla vznikne smlouva mezi státem a polostátní firmou ČEZ. Hlavní princip je následujíc­í: rizika, že se stavba prodraží na neplánovan­ých vícepracíc­h, zůstanou na bedrech ČEZ, ale vláda bude připravená projekt převzít, kdyby se ekonomicky hroutil. Ustanovení kontraktu mají ochránit i minoritní akcionáře před vysoce rizikovou investicí, jakou atomový reaktor představuj­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia