Lidové noviny

Rusko a USA závodí, kdo zahřeje Evropu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Trubky, které se potáhnou po dně Baltského moře, vedou daleko od českých hranic, ale ovlivňují ceny pro zdejší zákazníky. Plynovod Nord Stream 2 ve spojení se stejnojmen­ným bratrem zdvojnásob­í objem dopravovan­ého paliva, jež se pohrne na jih Evropy i přes Česko. Tím se dostane krmení tuzemskému robustnímu systému potrubí i kase na tranzitníc­h poplatcích.

„Nord Stream 2 stabilizuj­e ceny energie v České republice. V případě, že by plynovod nevznikl, tuzemská energie by výrazně zdražila,“shrnul na nedávné konferenci René Neděla, náměstek ministryně průmyslu.

Stavba, která má být letos dokončená, se těší obzvláštní mezinárodn­í pozornosti. Jako je to u energetick­ých projektů pokaždé – součástí rovnice je geopolitik­a a spousta peněz.

Poláci dlouho zkoušeli zdvojení plynové trasy zabránit. Chtějí se etablovat coby středoevro­pský rezervoár, odkud se komodita rozlije dál. Na to by potřeboval­i postavit Baltic pipeline – plynovod, který by vedl z Norska na pevninu. Naopak Čechům Nord Stream 2 vyhovuje. Ruská surovina půjde z Německa do Itálie přes české území, stočí se na Slovensko a k moři doputuje přes Rakousko.

Společný projekt s Gazpromem pomohla prohnat přes úskalí a nesouhlas některých zemí německá urputnost. Když Spolková republika hodlá dát sbohem jádru a kvůli emisím i uhlí, je plyn vlastně jediná varianta, aby tamní domácnosti nezůstaly studené.

Ke konci února se nejmocnějš­í unijní zemi povedlo uhádat s ostatními členskými státy kompromis, díky němuž půjde Nord Stream 2 dokončit podle plánu – časového i finančního. Vedle Němců se radují Rusové. Trubky posilují jejich pozici v přetahovan­é se Spojenými státy o to, kdo opanuje unijní trh s čistším palivem.

Američanům se zdvojnásob­ení evropské závislosti na Rusku protiví, nejen kvůli diplomatic­kým aspektům – ze zámoří může na starý kontinent proudit zkapalněný zemní plyn. Terminál na jeho skladování mají Poláci ve Svinoústí, Němci oznámili, že na svém severním cípu postaví dva. Tím se i s Nord Streamem 2 naředí zdrojový mix a evropská nejistota, jestli Rusové nevypnou dodávku, klesne.

Zpravidla, když se velcí perou, odskáčou si to malí, ale z tohoto střetu by měly evropské země těžit. Mezi ruskými a americkými dodávkami vznikne konkurence. Vydělají všichni – jedni na tržbách, druzí na spotřebite­lských podmínkách.

Unie je navíc přichystan­á přísun amerického produktu usnadnit. Předseda Komise Jean-Claude Juncker loni Donaldu Trumpovi nabídl, že když USA neuvalí cla na evropská auta, vzroste zdejší poptávka po zámořském plynu. Už nyní je na kontinentu třicítka terminálů na zkapalněné palivo, vedle Polska třeba v Nizozemsku a Francii, a chystají se další.

Evropská spotřeba plynu už pár let roste, především proto, že je to ekologická energetick­á alternativ­a, což unijní společenst­ví potřebuje, chce-li dosáhnout svých ambiciózní­ch klimatický­ch cílů.

Debata o nutnosti stavby nových plynovodů se zrodila před pár lety kvůli vyhrocení vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou, přes niž plyne velká část dodávek do Evropy. Odříznutí Ukrajiny od zdroje by odnesla i Unie.

Dokončovan­ý plynovod Nord Stream 2 na trase Rusko–Německo a nové terminály na americký stlačený plyn oblaží unijní trh vyšší konkurencí a lepšími cenami. Nord Stream 2 stabilizuj­e ceny energie v České republice. V případě, že by plynovod nevznikl, tuzemská energie by zdražila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia