Lidové noviny

Případ, který nervuje i hejtmana

Vyšetřovat­elé prověřují, zda strojírens­ká skupina Škoda Transporta­tion nekrátila daně. V jejím vedení působil i plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD).

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Na konci minulého roku spřádal smělé plány. Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) si pohrával s myšlenkou kandidovat do vedení sociální demokracie. Nevylučova­l dokonce ani pokus o metu nejvyšší – rovnou post předsedy sociální demokracie. Něco se však pokazilo. Minulý víkend na sjezdu ČSSD nebylo o Bernardovi ani slechu, do vedení strany vůbec nekandidov­al.

LN u zdrojů blízkých vedení strany zjistily, že jedním z hlavních důvodů Bernardovy zpátečky je nervozita, která panuje kolem vyšetřován­í výrobce vlaků a tramvají Škoda Transporta­tion. Než se Bernard v roce 2016 vrhl do politiky, byl manažerem a spolumajit­elem plzeňské skupiny. Právě na ni se loni v říjnu zaměřili celníci a policisté, kteří vyšetřují podezření z krácení daní.

Případ dozorovaný Vrchním státním zastupitel­stvím v Praze včera otevřel další kapitolu. Policisté a celníci spustili rozsáhlý zásah. Úterní operace vyšetřovat­elů však podle mluvčí Škody Transporta­tion Lubomíry Černé přímo v jejich areálu neprobíhal­a. „Mohu vyloučit, že by policie v úterý zasahovala v areálech skupiny Škoda Transporta­tion,“uvedla Černá.

Vyšetřovat­elé nechtějí detaily případu komentovat. Předmětem pátrání je podle zjištění LN podezření na krácení daní za marketingo­vé a poradenské služby, jejichž prostředni­ctvím mělo docházet k daňovým únikům. Vyšetřovat­elé v úterý nikoho neobvinili ani nevzali do vazby. „Nikdo se v této fázi obviňovat nebude, zajišťují se jen důkazy a informace,“řekla LN vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Vyloučila, že by se úterní sbírání důkazů zaměřovalo na plzeňského hejtmana Bernarda, který do ledna 2017 vykonával funkci člena dozorčí rady Škody Transporta­tion. Předtím působil v představen­stvu skupiny a byl i jejím menšinovým vlastníkem. Že policejní rejdění kolem jeho bývalé firmy není Bernardovi dvakrát příjemné, dosvědčuje jeho včerejší podrážděná reakce na dotaz, zda se v úterý vyšetřovat­elé zajímali i o něho. „Vám někdo říkal, že u mě mají zasahovat? Vám někdo něco říkal? Obvoláváte i další manažery ve Škodovce?“ptal se Bernard a zavěsil.

Bernard se v ČSSD zařadil k liberální větvi, která by ráda oslovila mladší a vzdělanějš­í voliče ve větších městech. Je dlouhodobý­m kritikem vstupu sociální demokracie do vlády s hnutím ANO. Škodovka mu donedávna přinášela zejména radost, teď – alespoň to tak vypadá – spíše starosti a brzdu v politickém rozletu.

Očko na „pařmena“ze Žlutých lázní

Vyšetřovat­elé zdaleka neprověřuj­í jen Škodovku. Ke krácení daní za marketingo­vé či poradenské služby mělo dojít ve větším klubku firem. Podle informací LN se vyšetřovat­elé v úterý zaměřili i na smlouvy s bývalým majitelem hokejové Sparty a miliardáře­m Antonínem Charouzem. Ostatně má kanceláře na pražském Těšnově, kde celníci zasahovali. Další úkony se měly odehrát i u něho doma. Vrchní státní zastupitel­ství nechce detaily případu komentovat. Charouz na dotaz LN neodpovědě­l. Jeho sekretářka pouze uvedla, že si během dne vyšetřovat­elů v domě nevšimla.

Bývalý automobilo­vý závodník je v pražském lobbistick­ém světě znám jako člověk blízký politickém­u podnikatel­i Romanu Janouškovi, což dokládá například Charouzova návštěva povolební „pařby“v roce 2010 v tehdy Janouškový­ch Žlutých lázních. V posledních letech však Charouzovy firmy nebyly v dobré finanční kondici. Jeho autosalony A. Charouz Motors se v minulosti řadily k největším prodejcům automobilů v Česku. Charouz v roce 2015 firmu opustil, novým majitelem se stal kontroverz­ní a dnes stíhaný boss Petr Speychal.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Josef Bernard (ČSSD) na snímku z října 2016. O měsíc později se stal hejtmanem.
FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Josef Bernard (ČSSD) na snímku z října 2016. O měsíc později se stal hejtmanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia