Lidové noviny

Miliony zabavené při razii na Úřadu vlády zůstanou státu

-

PRAHA Částka 3,5 milionu korun, kterou policie zajistila při razii v červnu 2013 v sídle Úřadu vlády, zůstane státu. O peníze se prostředni­ctvím svých rodičů soudil tehdejší vedoucí úřadu Lubomír Poul, který tvrdil, že šlo o soukromé úspory. Soud loni žalobu zamítl a Poulovi nyní stáhli odvolání, které proti tomuto rozhodnutí podali. Rozsudek je tak pravomocný.

Uzavření sporu vyplývá z justiční databáze Infosoud, která věc od 18. února vede jako skončenou.

„Ano, žalobci vzali své odvolání zpět. Ve sporu tudíž uspěla Česká republika,“sdělil bez dalších podrobnost­í mluvčí Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) Radek Ležatka.

Policie zajistila peníze v Poulově kanceláři při zásahu, který souvisel s kauzami kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové). O dva roky později vrátilo státní zastupitel­ství finanční prostředky Úřadu vlády, protože se neprokázal­o, že by souvisely s trestnou činností. Poul se až poté o peníze přihlásil s tím, že 3,5 milionu z prvního trezoru byly úspory jeho rodičů a 250 tisíc korun z druhé pokladny představov­alo jeho peníze, které mu zbyly ze zahraniční­ch pobytů. Úřad to zpochybnil a částky nevydal.

Soud žalobu zamítl

Bohumil a Marie Poulovi se pak po Úřadu vlády domáhali toho, aby jim zaplatil 3,5 milionu společně s úroky z prodlení za posledního 2,5 roku. Obvodní soud pro Prahu 1 však jejich žalobu loni v říjnu zamítl jako zcela nedůvodnou. Poulovým se totiž nepodařilo prokázat tvrzení, že peníze byly a jsou jejich. Své vlastnictv­í dokládali pouze čestným prohlášení­m, a to navíc jen na dálku – k soudu se nedostavil­i, omluvili se kvůli špatnému zdravotním­u stavu. Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h tehdy při jednání zpochybnil, že by si Poulovi – tedy bývalý dělník a někdejší vedoucí obchodu, kteří pracovali zejména před rokem 1989 – vůbec dokázali naspořit danou částku.

Poul dříve neuspěl ani v paralelním sporu, v němž požadoval vydání peněz z druhého trezoru. Tento verdikt je také pravomocný, muž jej však napadl dovoláním. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia