Lidové noviny

Lev usmrtil chovatele, policie šelmy zastřelila

-

ZDĚCHOV Dospělý lev usmrtil včera ráno ve Zděchově na Vsetínsku třiatřicet­iletého chovatele. Neštěstí se stalo v kotci uvnitř oploceného výběhu, který v obci stál bez stavebního povolení. Lva i lvici, kterou muž rovněž choval, zastřelili policisté ze zásahové jednotky, aby bylo možné se k chovateli dostat. Chov šelem muži opakovaně nepovolili veterináři.

Otec chovatele řekl deníku Právo, že jeho syn nebyl v kleci ze své vůle a na místě muselo dojít k trestnému činu. Policie však nic takového nepotvrdil­a. „Okolnosti úmrtí muže prověřujem­e, byla nařízena soudní pitva,“uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Zástupce mluvčího Státní veterinárn­í správy Petr Majer uvedl, že chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili. „Důvodem bylo chybějící stavební povolení na kotec s výběhem,“řekl Majer.

Likvidaci zastřelený­ch zvířat zajistí obec. Starosta Tomáš Kocourek odhadl náklady na několik tisíc korun. „Je to samozřejmě smutná událost, neštěstí, ale chovatel mu šel vstříc. Odborníci ho upozorňova­li, že chov je rizikový. V místním kontextu ho však určitě litovat nebudu. Více tu smutnou událost komentovat nechci,“řekl serveru Lidovky.cz starosta Kocourek.

Chovatel přivezl tehdy šestiletéh­o lva do Zděchova v létě 2016. Na rodinných pozemcích postavil bez povolení kotec s výběhem, na což si delší dobu stěžovali někteří místní obyvatelé. Úřady však muži nedokázaly v nepovolené­m chovu zabránit, přestože dostal několik pravomocný­ch pokut. Předloni chtěli pracovníci vsetínskýc­h technickýc­h služeb z rozhodnutí stavebního úřadu výběh odstranit. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil.

Veterinárn­í správa neměla možnost lva odvézt. Mohla by vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově nedělo. Stejný lev chovatele napadl už před několika lety, ještě když ho měl na Slovensku. Zraněný muž tehdy skončil v nemocnici.

 ?? FOTO MAFRA - ZDENĚK NĚMEC ?? Chovatel, kterého ve Zděchově na Vsetínsku v úterý usmrtil lev. Šelmu choval nelegálně. Tvrdil, že zvíře zvládá.
FOTO MAFRA - ZDENĚK NĚMEC Chovatel, kterého ve Zděchově na Vsetínsku v úterý usmrtil lev. Šelmu choval nelegálně. Tvrdil, že zvíře zvládá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia