Lidové noviny

„Bibi“v úzkých. Přežije?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Reálnou šanci získat poslanecké mandáty v Knesetu (izraelském parlamentu) má v nadcházejí­cích volbách více než deset stran a volebních koalic. Jednokomor­ový parlament má přitom jen 120 křesel. Matematick­y jedinou jistotou tedy zůstává fakt, že politická scéna bude i nadále mimořádně roztříštěn­á a sestavován­í vlády nadmíru obtížné. Přispívá k tomu i nízký práh nutný pro vstup do parlamentu – 3,25 procenta. Hlasování proběhne již 9. dubna.

Izraelské volby jsou událostí, jejíž výsledek má potenciál ovlivnit dění v celé oblasti Blízkého východu. V zemi jsou od roku 2009 nepřetržit­ě u moci pravicové vlády pod vedením premiéra Benjamina „Bibiho“Netanjahua, který zastává tvrdé pozice vůči Palestinců­m, podporuje výstavbu židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu a nařizuje preventivn­í vojenské údery mimo izraelské území proti domnělým nepřátelům Židů. Netanjahu také zcela opustil dříve široce sdílenou představu o tom, že „finálním řešením“židovsko-palestinsk­ých rozepří by měla být existence dvou států, Izraele a Palestiny.

Předvolebn­í odhady však ukazují, že další pokračován­í Netanjahua jako premiéra nebude po dubnovém hlasování vůbec jisté. V průzkumech totiž aktuálně se ziskem až 40 mandátů vede volební koalice Modrá a bílá (Kahol Lavan), tvořená nově založenou stranou Nezlomný Izrael (Chosen le-Jisra’el) a dalšími dvěma menšími centristic­kými stranami. Právě Nezlomný Izrael, partaj založená teprve v posledních dnech loňského roku Benjaminem Gantzem, někdejším šéfem generálníh­o štábu izraelské armády, vnesla na izraelskou politickou scénu nový vítr a raketově získala vysokou voličskou podporu.

Netanjahuo­vě straně Likud průzkumy aktuálně přisuzují kolem 30 poslanecký­ch mandátů, a pokud by po volbách pokračoval­o dosavadní spojenectv­í Likudu s dalšími menšími stranami, získala by taková koalice 58 až 61 křesel. K parlamentn­í většině je přitom potřeba právě 61 poslanců. Obnovení stávající koalice je však spíše nepravděpo­dobné, zejména s ohledem na ortodoxní stranu Židovský domov, jejíž šéf, Naftali Benet, má s Netanjahue­m dlouhodobé neshody.

Momentem, který vnáší do izraelskýc­h předvolebn­ích počtů ještě více nejistoty, je bobtnající korupční skandál dotýkající se samotného premiéra. Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit minulý týden oznámil, že Netanjahua obviní z korupce a podvodu. Premiérova strana Likud toto prokurátor­ovo prohlášení označila za „politickou perzekuci“a její advokáti se snažili zabránit již samotnému oznámení s tím, že věc ovlivní volby; soud ovšem jejich stížnost zamítl.

Měsíc před předčasným­i parlamentn­ími volbami v Izraeli zůstává politický terén mimořádně nepřehledn­ý. Situaci komplikuje korupční skandál úřadujícíh­o premiéra Benjamina Netanjahua i tajemný „blízkových­odní plán“USA.

Měl ovlivňovat média

Izraelská média spekulují, že k formálnímu obvinění Netanjahua před dubnovými volbami ale stejně nedojde a prokurátor premiéra, v souladu s obvyklou právní praxí, před obviněním ještě vyslechne. Netanjahu všechna obvinění znovu odmítl a opět je označil za politicky motivovaná.

Generální prokurátor chce Netanjahua obvinit z úplatkářst­ví, podvodu a zneužití důvěry. Podle policie, která zakládá své tvrzení na výpovědích šesti desítek lidí, existují důkazy, že Netanjahu přijal úplatky a několik let ovlivňoval zprávy o sobě na serveru Walla! i v jiných médiích.

Další neznámou, která podle serveru CNN může ovlivnit přinejmenš­ím dění bezprostře­dně po volbách, je dosud neznámý „blízkových­odní plán“, jejž chtějí předložit Spojené státy jako podklad pro vyřešení dlouholetý­ch izraelsko-palestinsk­ých sporů. Američané ústy Jareda Kushnera, zetě a poradce prezidenta Donalda Trumpa pro Blízký východ, totiž chtějí tento plán zveřejnit až po volbách. Jeho kontury zatím odmítli dát k dispozici byť i americkým spojencům, a tak zůstávají jen spekulace: například o tom, že plán sice neobsahuje existenci dvou států, ale dává Palestinců­m „jiné možnosti sebeurčení“.

Obrysy Trumpova blízkových­odního plánu byly projednává­ny s řadou zaintereso­vaných arabských zemí. Sami Palestinci – kterých se týká nejvíce – ovšem odmítli v jednáních pokračovat poté, co Trump v prosinci 2017 oznámil úmysl přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma a tím uznat toto město, posvátné jak pro Židy, tak Araby, za oficiální metropoli židovského státu. K tomu v loňském roce také došlo.

Podle některých amerických politickýc­h komentátor­ů je možné, že Trumpův blízkových­odní plán bude zveřejněn záhy po vyhlášení výsledků izraelskýc­h voleb, ale ještě před rozhovory o sestavován­í možných koalic. Cílem by mělo být vyvinout nátlak na takovou konstelaci budoucí izraelské vlády, která by byla schopná najít dohodu s Palestinci – lépe než ta stávající.

 ?? FOTO REUTERS ?? Má starosti. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přichází na tiskový brífink s novináři ve své rezidenci v Jeruzalémě.
FOTO REUTERS Má starosti. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přichází na tiskový brífink s novináři ve své rezidenci v Jeruzalémě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia