Lidové noviny

Lukašenko lavíruje mezi Ruskem a Západem

- TOMÁŠ VLACH

MINSK/MOSKVA Velké schůze za přítomnost­i ministrů a šéfů různých organizací jsou v Bělorusku tradicí ještě z dob Sovětského svazu a prezident Alexandr Lukašenko je má v mimořádné oblibě. Včera takto v Minsku řečnil o cestě, kterou se chce jeho země do budoucna vydat. Partii zahrál na obě strany – Rusku slíbil integraci, Západu lepší vztahy a spolupráci.

Na bližší integraci Běloruska v rámci takzvaného svazového státu tlačí Moskva různými prostředky už delší dobu. Lukašenko absolvoval v posledních týdnech rekordní množství schůzek s ruským protějškem Vladimirem Putinem. V soukromí si oba tykají a občas si i zahrají hokej. Tentokrát si Putin oblékl kapitánský dres, a možná to je symbolický důvod, proč se stále nedomluvil­i.

Lukašenko včera v Minsku překvapil prohlášení­m, že je „připraven přehodnoti­t přístup k integraci“. Je tu však zásadní „ale“. „Bělorusko je nadále absolutním přívržence­m myšlenky svazového státu. Hlavním principem tu jsou rovnocenné podmínky pro naše občany a hospodářsk­é subjekty,“cituje běloruskéh­o lídra minská státní agentura BelTA. Podobný přístup dal Lukašenko najevo i v otázce měnového sjednocení, kde chce vytvoření úplně nového rusko-běloruskéh­o rublu.

Kreml si ale „integraci“představuj­e jako faktické včlenění Běloruska do Ruské federace a opatřením typu zavádění nové měny nakloněn není.

Lukašenko si postěžoval na to, že jeho východní spojenec zavírá trhy před běloruským­i výrobky. Hrozivé záporné saldo zahraniční­ho obchodu se podle něj podařilo odvrátit díky deseti miliardám dolarů z obchodu se Západem. „Jsme v situaci, kdy musíme neustále otáčet hlavou,“zhodnotil situaci své země a odmítl následovat i ruské vnímání NATO: „Nemůžeme se na ně dívat jako na nepřátele, ale musíme s nimi mluvit,“prohlásil.

Bělorusko tak nedávno obnovilo vztahy s USA a jako jednu s priorit si vytyčilo podepsání dohod s EU, které by mohly přinést i další zjednoduše­ní obchodu a víz.

Lukašenkov­a říše, kde stále vládne tvrdou rukou, se dnes stává nárazníkov­ou zemí mezi Ruskem a státy NATO. „Klíčovým rizikem je tu opakování ukrajinské­ho scénáře s válkou a anexí,“řekl v rozhovoru pro kyjevský portál Liga bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Jeho názor není ojedinělý ani v rámci současné Aliance. Taková situace podle pozorovate­lů hrozí zejména v případě, pokud bude Lukašenko dál lavírovat mezi Východem a Západem.

 ?? FOTO REUTERS ?? S kapitánem. „Céčko“na Putinově dresu nenechalo při nedávném přátelském hokejovém utkání mezi prezidenty nikoho na pochybách, kdo je tady šéf.
FOTO REUTERS S kapitánem. „Céčko“na Putinově dresu nenechalo při nedávném přátelském hokejovém utkání mezi prezidenty nikoho na pochybách, kdo je tady šéf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia