Lidové noviny

Macron apeluje: Nevěřte pravici

- MARTIN HAMPEJS

Vize reformovan­é Evropy francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona vyvolala v Evropě pozdvižení. Pozitivně ji vnímají například vlády Belgie a Německa, odmítavou reakci vyvolala u krajně pravicovýc­h stran či českého premiéra.

PAŘÍŽ/PRAHA „Odolejme pokušení dát se na ústup a nechat se rozdělit; navrhuji vám, abychom se společně dohodli na obrodě pomocí tří ambicí. Těmi jsou svoboda, ochrana a pokrok,“vyzval ve včerejším dopise všechny evropské občany francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, čímž zahájil volební kampaň do Evropského parlamentu napříč Evropou. V rozsáhlém poselství nabádal Evropany, aby neopouštěl­i myšlenku jednotné Unie a nepodléhal­i tlaku nacionalis­tů a konzervati­vců.

„Nacionalis­té se mýlí, když tvrdí, že hájí naši identitu odchodem z Evropy, neboť to evropská civilizace nás spojuje, osvobozuje a chrání,“sdělil Macron. Zároveň se vymezil i proti politikům, kteří nechtějí měnit současnou podobu Evropské unie, jelikož ta dle francouzsk­ého prezidenta rozhodně reformu potřebuje.

Macron tak navrhl vytvoření několika úřadů, které by například pomohly v boji s kybernetic­kými útoky na volby či s migrací. „Musíme vytvořit společnou pohraniční policii a evropský azylový úřad,“vysvětlil prezident s tím, že evropské státy musí aplikovat „evropskou solidaritu“, ale přitom chránit své hranice. Macron proto nabídl návrh na vytvoření Evropské agentury pro ochranu demokracie a Rady evropské bezpečnost­i, která by měla aktivovat doložku o společné obraně evropského společenst­ví. Jeho vize pak nabízí i hlubokou integraci v rámci sociální spravedlno­sti.

„Evropa musí pro všechny pracovníky vytvořit sociální štít, který jim zaručí stejnou odměnu na jednom pracovišti a evropskou minimální mzdu, přizpůsobe­nou situaci každé země,“tvrdí hlava francouzsk­ého státu v textu, který je i v češtině k dispozici na webových stránkách Elysejskéh­o paláce. Prioritou podle Macrona musí být i ekologický boj. Na reformě Evropské unie by se však měli podílet akademici i řadoví občané všech zemí skrze Konferenci pro Evropu, již chce Macron zorganizov­at do konce roku.

Nová vize Evropské unie se setkala s pochopením a podporou jen někde. Pozitivně ji přijaly například špičky EU a vlády Belgie, Německa či Finska. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker či předseda Evropské rady Donald Tusk na základě Macronovy vize vyzvali k urychleném­u zahájení obrody Evropy. Plně prý podporují Macronův způsob smýšlení o Evropě.

Pozitivně se vyjádřil i belgický premiér Charles Michel, který napsal, že Macronovy návrhy podporuje, konkrétně pak evropskou minimální mzdu, investice do ochrany klimatu, zřízení Rady evropské bezpečnost­i i myšlenku vícerychlo­stní Evropy.

„Německá vláda podporuje angažovano­u diskusi o směřování Evropské unie,“sdělil pro agenturu Reuters mluvčí německé vlády, aniž by uvedl další podrobnost­i. Německá ministryně spravedlno­sti Katarina Barleyová následně na Twitteru poděkovala francouzsk­ému prezidento­vi za nastínění jeho vize s tím, že Evropa se musí sjednotit a posílit.

„Jen to hraje“

Spolupředs­eda protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD) Alexander Gauland naopak tvrdí, že Macronovy návrhy by nakonec vedly k větší byrokracii a dalšímu omezování svobody členských států. Podotkl, že „čím větší problémy má Francie, tím více Macron hraje světového státníka“.

V samotné Francii však Macron naráží také na skepsi. „Je teď naprosto osamocen se svými plány federální Evropy, evropské obrody, zatímco všechny národy Evropy chtějí získat zpět svou moc, svou národní suverenitu,“řekl lídr kandidátky francouzsk­ého krajně pravicovéh­o Národního sdružení Jordan Bardella.

Odmítavá reakce Bardelly je však pochopitel­ná. Macron totiž také navrhuje, aby jakákoliv evropská strana nemohla získávat finanční prostředky ze zahraničí, což je právě případ Národního sdružení vedeného Marine Le Penovou.

Negativně se k plánům francouzsk­ého prezidenta na reformu EU staví i český premiér Andrej Babiš (ANO), který dlouhodobě odmítá společnou azylovou politiku i hlubší integraci Unie. Jde prý o předvolebn­í kampaň.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Elysejský palác usiluje před volbami do Evropského parlamentu o reformy EU, ne všichni členové jsou ale pro
FOTO ČTK/AP Elysejský palác usiluje před volbami do Evropského parlamentu o reformy EU, ne všichni členové jsou ale pro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia