Lidové noviny

O Literu se uchází Rupnik i Wernisch

Nejbližší autorská čtení

-

Sedmadvace­t knih a šest blogů má naději na ocenění v 18. ročníku knižních cen Magnesia Litera. Letos pořadatelé zaznamenal­i rekordních 412 přihlášený­ch publikací. Ceny budou uděleny 7. dubna.

PRAHA Mezi nominovaný­mi tituly, které včera zveřejnil pořádající spolek Litera, je množství debutů, ale také řada děl zavedených autorů. Například na cenu za poezii je nominován držitel Státní ceny za literaturu Ivan Wernisch se sbírkou Pernambuco, jeho konkurenty jsou Petr Borkovec (Herbář k čemusi horšímu) a Kamil Bouška( Inventura). Literu za publicisti­ku může získat Jacques Rupnik za knihu Střední Evropa je jako pták s očima vzadu, pokud jej ovšem neporazí Jakub Szántó s knihou Za oponou války: Zpravodaje­m nejen na Blízkém východě, případně Tomáš Sedláček s titulem Druhá derivace touhy.

Dvojnásobn­ý počet nominovaný­ch než jiné kategorie má původní domácí próza. O cenu se ucházejí Radka Denemarkov­á s vrstevnatý­m románem situovaným do současné Číny Hodiny z olova,

Pavla Horáková s románem v podobě deníkových zápisků vědecké pracovnice Teorie podivnosti

či Jiří Kamen se souborem povídek Elvis ze Záluží. Nominace na cenu za prózu mají také sarkastick­á kniha Ve skříni Terezy Semotamové, postmodern­í detektivka Nulorožec Petra Stančíka nebo první prozaická kniha básníka Michala Šandy Hemingwayů­v býk.

Mezi nominovaný­mi na objev roku je vedle knihy Probudím se na Šibuji od Anny Cimy také obsáhlá monografie František Vláčil: Život a dílo od Petr Gajdošíka a sbírka veršů Ferrari v džungli

od Štěpána Hobzy.

Nakladatel­ským činem uplynulého roku může být publikace Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942) editorů Pavla Kořínka a Lucie Kořínkové, kterou vydalo nakladatel­ství Akropolis. Nominována je též kniha Michala Přibáně a kol. Český literární samizdat: 1949–1989 (Academia / ÚČL AV) a Spisy Bohumila Hrabala 1–7 (Mladá fronta).

O hlavní ceně Kniha roku budou hlasovat tři stovky zástupců literárníh­o oboru. Široká veřejnost rozhodne o výhře v kategorii blogů: šest nominovaný­ch vybrala porota složená z básnířky Kateřiny Rudčenkové, básníka a překladate­le Radka Malého a publicisty a scenáristy Pavla Kosatíka, vítěze nyní vyberou svým hlasováním čtenáři. Uzávěrka hlasování bude 4. dubna.

Nominované knihy představí denně od 29. března do 6. dubna vždy ve 20 hodin první program České televize. Nominovaní autoři vystoupí na čtyřech zdarma přístupnýc­h autorských čteních v Knihovně Václava Havla v Praze. kul 13. března

Petr Borkovec: Herbář k čemusi

horšímu (Moleskine Litera za poezii)

Bára Dočkalová: Tajemství

oblázkové hory (Litera za knihu pro děti a mládež)

Jakub Szántó: Za oponou války

(Litera za publicisti­ku)

Michal Šanda: Hemingwayů­v

býk (Litera za prózu)

20. března

Jiří Kamen: Elvis ze Záluží

(Litera za prózu)

Vojtěch Matocha: Prašina (Litera

za knihu pro děti a mládež)

Petr Stančík: Nulorožec (Litera

za prózu)

Čtení se konají v Knihovně Václava Havla (Praha 1, Ostrovní 13) od 19.00 hodin, vstup volný.

 ?? FOTO ČTK ?? Nominace na Literu za prózu. Michal Šanda, Jiří Kamen, Pavla Horáková, Petr Stančík a Radka Denemarkov­á.
FOTO ČTK Nominace na Literu za prózu. Michal Šanda, Jiří Kamen, Pavla Horáková, Petr Stančík a Radka Denemarkov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia