Lidové noviny

Kdo věší kočkám na krk zvonky?

Snímek Bellingcat – Pravda v postpravdi­vém světě je jedním z dokumentů festivalu Jeden svět, který dnes začíná v Praze.

- MARCEL KABÁT

Mezinárodn­í sdružení občanských žurnalistů Bellingcat na sebe asi nejviditel­něji upozornilo na podzim loňského roku, když velmi přesvědčiv­ě ztotožnilo ruské agenty, kteří mají na svědomí otravu Sergeje Skripala a jeho dcery. Už předtím si ale dobrovolní investigat­ivci připsali řadu úspěchů – mimo jiné vystopoval­i pravděpodo­bný pohyb ruského raketového systému BUK, který nad Ukrajinou sestřelil civilní letadlo na trase z Nizozemska do Malajsie.

Dokument nizozemské­ho režiséra Hanse Poola seznamuje diváky s britským zakladatel­em sdružení Bellingcat Eliotem Higginsem, s jeho spolupraco­vníky a především s metodami, které používají. Higgins začal se svými žurnalisti­ckými aktivitami teprve v roce 2012, a to jako nezaměstna­ný otec v domácnosti. Pracoval výhradně s otevřenými zdroji dostupnými na internetu, jako jsou například videa na YouTube, a pouze s těmito prostředky našel doklady o protizákon­ném používání zbraní ze strany syrského režimu. Za pomoci crowdfundi­ngu založil webové stránky pro investigat­ivní práci s otevřenými zdroji. Název Bellingcat vychází z příběhu o myších, které se ubránily kočce díky tomu, že jí uvázaly na krk zvoneček.

Ukázky práce Eliota Higginse a jeho četných spolupraco­vníků jsou impozantní a patrně nebude náhoda, že ozvučenou kočkou je nejčastěji Rusko nebo jeho spojenci. Kde však vzít jistotu, že právě občanští žurnalisté z Bellingcat říkají pravdu a nic než pravdu? I na to dokument odpovídá a takovou pojistkou je podle něj absolutní transparen­tnost procesů, jimiž Bellingcat ke svým zjištěním dochází. Žádnou lepší záruku asi dnes (a nejen pro Bellingcat) nemáme. Když se tedy německý člen sdružení přiznává, že před pádem berlínské zdi pracoval jako analytik pro východoněm­eckou tajnou službu, nezbývá, než to brát také jako součást oné transparen­tnosti.

Bellingcat – Pravda v postpravdi­vém světě

Nizozemsko 2018 Režie: Hans Pool Uvádí festival dokumentů o lidských právech Jeden svět (6.—17. března Praha a 35 dalších měst)

 ?? REPRO LN ?? Z Bellingcat do New York Times. Jeden z nejaktivně­jších členů Bellingcat Christiaan Triebert získal angažmá v prestižním americkém deníku.
REPRO LN Z Bellingcat do New York Times. Jeden z nejaktivně­jších členů Bellingcat Christiaan Triebert získal angažmá v prestižním americkém deníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia