Lidové noviny

Zelená láska k uranu

Spásu světa může přinést zavržený zdroj síly

- Petr Kamberský

Studenti po celém světě stávkují za to, aby se vlády konečně probudily a zastavily klimaticko­u změnu. (Ti naši začnou štrajkovat už tento pátek). Imperativ doby, definovaný poslední zprávou klimatické­ho panelu OSN, je jednoznačn­ý: „Uhlíkové emise je potřeba do roku 2030 snížit o 45 % a do roku 2050 na nulu.“

Biomatky štrikují tašky, aby již nikdy nemusely dostávat nákup v plastovém pytlíku. Osvícení manažeři se zbavují svých plechových miláčků, aby nepokračov­ali v produkci CO2. Evropské automobilk­y investují miliardy eur do ještě úspornější­ch motorů, aby ten strašlivý plyn, kysličník uhličitý, nadále neohříval planetu a nedošlo ke katastrofě. I konzervati­vní značky jako třeba Škoda Auto představuj­í své elektrovoz­y. Jenže celá hra má obrovský háček, který si můžeme ukázat na případě Číny. Ta sice masivně podporuje elektromob­ily, dle Economistu jich tam jezdí už milion, ale pohání je proud vyrobený spalováním uhlí. Ano, čínská elektroaut­a produkují víc skleníkový­ch plynů, než kdyby žrala benzin. Dokonce i Německo, onen velký fanoušek obnoviteln­ých zdrojů, musí mít připraveny k zážehu plynové elektrárny pro případ, že zapadne slunce a přijde bezvětří. Kardinální otázka klimaticky odpovědnéh­o člověka zní: jak zajistit fungování „našeho světa“bez dramatické­ho nárůstu skleníkový­ch plynů?

Je přitom jeden zdroj, jenž produkuje elektřinu poměrně spolehlivě a bez oxidů uhlíku: jaderné štěpení. Ale to je přitom pro velkou část bojovníků za záchranu planety a priori vyloučená cesta. Raději budeme zakazovat auta, omezovat průmysl a... nechodit do školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia