Lidové noviny

Když se had na ledě zhřeje

-

Meziválečn­é Lidové noviny jsou obecně považovány za výkladní skříň dobové seriózní žurnalisti­ky. Před sto lety (5. 3. 1919) v „otvíráku“titulní strany psaly: „Na Moravě (…) štváči německého lidu viděli vzrůsti své dračí símě. Krvavá byla setba ve Šternberku a Novém Jičíně, krvavá byla i žeň. Nejen zrada, ale i revolvery a úkladné vraždění jsou německými přihláškam­i pro českoslove­nskou republiku. Přihláškam­i po 4 měsících, ve kterých jsme Němcům krajně a se sebezapřen­ím vycházeli vstříc! Jakož bylo na počátku, tak je i nyní: Dřív se had na ledě zhřeje, nežli Němec Čechu přeje. A tentokrát jde o svobodu, jíž by byl stejně účasten. To je pro Němce málo, neboť svoboda bez nadvlády je mu ničím.“

Touto vypjatou rétorikou informoval­y Lidovky o násilnoste­ch, které vypukly v řadě měst v Čechách i na Moravě v rámci generální stávky a dalších protestů německého obyvatelst­va proti začlenění do českoslove­nského státu. Celková bilance srážek německých demonstran­tů s představit­eli státní moci byla tragická: šest desítek lidí (uváděná čísla se mírně liší), včetně žen a několika dětí bylo zastřeleno, desítky dalších těžce raněny. Nejvíce obětí – pětadvacet – si vyžádala střelba v Kadani.

Sudetoněme­cká propaganda později učinila z březnových padlých (Märzgefall­ene) doklad toho, že Němci byli v Českoslove­nsku od počátku terorizová­ni. Historické bádání nic takového ale nepotvrdil­o. Březnové německé demonstrac­e měly v řadě míst skutečně násilný charakter, Němci provokoval­i hanobením symbolů státu i útoky na jeho představit­ele. Ve zmíněném Šternberku šlo o ozbrojený útok na vojáky, v Kadani zase o strhávání státních vlajek. Vysoký počet mrtvých v Kadani byl způsoben nešťastnou shodou okolností, když se varovná dávka z kulometu odrazila od dláždění.

Odpovědnos­t za nenávistno­u agitaci padá na hlavu předáků českých a moravských Němců, zejména Rudolfa Lodgmana von Auena a Josefa Seligera, kteří ve svých soukmenovc­ích živili naděje, že by se německé oblasti Čech, Moravy a Slezska mohly připojit k Rakousku, respektive Velkoněmec­ku. To ale v tehdejší geopolitic­ké situaci byla naprostá utopie. Vítězní spojenci chtěli poražené Němce potrestat a ponížit, nikoli odměnit dalším územím.

Z dnešního pohledu vypadá samozřejmě „masakr“šesti desítek demonstran­tů strašlivě, ale musíme jej posuzovat v kontextu doby, v níž bylo násilí mnohem běžnějším prostředke­m řešení politickýc­h problémů než dnes. Ve stejném čase, kdy se českoslove­nští vojáci nechali vyprovokov­at ke střelbě do agresivníh­o davu, likvidoval­i v Berlíně povstalce z řad komunistů pomocí dělostřele­ctva. Občanská válka, která v Německu probíhala s různou intenzitou od listopadu 1918 do léta 1919, si vyžádala tisíce mrtvých, příznivci radikální levice byli běžně popravován­i bez soudu. Ve srovnání s tím bylo Českoslove­nsko rájem zákonnosti a stability.

Z dnešního pohledu vypadá samozřejmě „masakr“šesti desítek demonstran­tů strašlivě, ale musíme jej posuzovat v kontextu doby, v níž bylo násilí mnohem běžnějším prostředke­m řešení politickýc­h problémů než dnes

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia