Lidové noviny

Co táhne dolů SPD, stranu přímé autokracie

- TOMÁŠ PROCHÁZKA spolupraco­vník LN

Hordy agresivníc­h imigrantů, kteří touží jen po jediném: usadit se v České republice a začít nás bít, okrádat a užívat si přitom státní benefity z našich kapes. Takto katastrofi­cky si měli situaci, která by mohla zavládnout brzy po volbách, představov­at voliči SPD. Plán vyšel dokonale, spolehlivě předloni katapultov­al stranu do sněmovny a zajistil jí hned 22 mandátů.

Princip této permanentn­í kampaně je přitom velmi jednoduchý – před veřejností umně marginaliz­ovat všechny skutečné problémy a zaplnit hlavičky voličů jediným velkým tématem zvaným migrace. Jenže se zdá, že tento dosud úspěšný model už začíná dosluhovat. Konstrukt všeobecnéh­o ohrožení cizáky totiž dospěl do stadia, kdy už si někteří příznivci SPD přestávají počínat jako stádo ovcí a začínají klást otázky.

Zaskočený Okamura

Možná jste zaregistro­vali zprávu o sporné internetov­é anketě, již minulý týden vyhlásila paradoxně sama SPD (ovšem ne její vedení) a která obsahovala jednu jedinou otázku: „Měla by Česká republika přijmout syrské, afghánské či pákistánsk­é sirotky, tak jak to prosazuje europoslan­kyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová?“Ani ne za 24 hodin hlasovalo okolo 10 tisíc lidí. Z toho 73 procent odpovědělo na otázku ano. A pouze 27 procent reagovalo záporně.

Šéf strany Tomio Okamura se zdál být zprávou zaskočen, proto po svém zvyku okamžitě přešel do protiútoku. Pokusy zakrýt podstatu problému křečovitým­i vtípky na adresu jiných byly ovšem tentokráte pouze nevědomým důkazem, jímž Okamura demonstrov­al naprostou bezradnost a absenci jakýchkoli­v relevantní­ch argumentů.

SPD nakonec cynicky oznámila, že internetov­é IP adresy lidí, kteří hlasovali pro přijetí sirotků, předají paní europoslan­kyni Šojdrové, která se ve věci dlouhodobě angažuje. „Až bude mít těch cca 2200 syrských, afghánskýc­h a pákistánsk­ých sirotků, neprodleně se vám ozve,“vzkázalo vedení uštěpačně všem hlasujícím. (Mimochodem, není zvláštní vytvářet soupis IP adres u akce, o které údajně vlastně nic nevíte?)

Michaela Šojdrová se nenechala ironickým podtónem vyjádření SPD odradit a ve svém komentáři pod anketu připsala: „Děkuji, že se touto otázkou také zabýváte. Věřím, že jste ochotni pomáhat lidem. Sám Váš předseda pochází z jiné země a v životě to neměl lehké, tak by to mohl pochopit.“

Tomio Okamura ale moc dobře ví, že výsledek ankety je v přímém rozporu s tím, co hnutí hlásá. On sám opakovaně odmítl variantu, aby Česko s evropskou migrační krizí vypomohlo právě tím, že se postará alespoň o padesát sirotků. V uplynulých dnech pak na sociálních sítích napsal: „Celá věc se syrskými sirotky je pro SPD naprosto nepřijatel­ná, protože v Sýrii mají vlastní zařízení pro takovéto děti (ano, ale na jaké úrovni...), a my odmítáme tento faktický únos příslušník­ů cizího státu do naší země...“

SPD se zkrátka nehodlá stát sprostým únoscem ubohých sirotků! A Tomio Okamura úspěšně brnká na strunu pseudohuma­nity dále: „Celá záležitost je jen odporným citovým vydíráním ze strany europoslan­kyně Šojdrové, která si bere pro své multikultu­rní cíle ubohé syrské děti jako svá rukojmí.“

Rušení konkurence

Soucit s ubohými dětmi je ze strany SPD opravdu nesmírně dojemný, bohužel hnutí má teď trochu jiné starosti. Okamura totiž upozorňuje, že jejich voličů dlouhodobě ubývá. Doby, kdy byl na hraně účasti ve vládě nebo přinejmenš­ím v přízni premiéra a prezidenta a v samotném centru dění, jsou tytam. SPD je navíc aktuálně monolit s prakticky nulovým koaličním potenciále­m.

Stranu navíc táhne dolů diskuse o vnitrostra­nickém souboji, v němž se hodlá kontroverz­ní poslanec Lubomír Volný ucházet o křeslo šéfa SPD namísto Tomia Okamury. Že je SPD stranou té nejpřímějš­í možné autokracie (nikoliv demokracie), se ukázalo, když v reakci na Volného kandidatur­u najednou zrušila regionální organizaci v Moravskosl­ezském kraji, které je právě poslanec Volný předsedou.

V SPD to vře a to jí navenek opravdu neprospívá. Paradoxně zůstává v debatách nepochopit­elně upozaděn fakt, že sjezd SPD, a tedy i volba předsedy se uskuteční až za dva a půl roku...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia