Lidové noviny

Dodavatelé energií se očišťují

Centropol Energy a další dodavatelé energií domácnoste­m se rozhodli zbavit se nekalých obchodníků

- ROMAN ŠITNER

Přestali jsme spolupraco­vat s obchodníky, kteří se podle nás nechovali správně.

PRAHA Loni své dodavatele elektřiny změnilo rekordní počet bezmála půl milionu lidí. Mezi těmi, kdo na trhu výrazně ztráceli, je i společnost Centropol Energy. Údajně proto, že se firma rozhodla řádně zakročit proti takzvaným energošmej­dům neboli podomním obchodníků­m s energiemi, již se dopouští nekalých praktik.

„Nechceme, aby značka Centropol byla spojována s projevy šmejdství,“řekl LN Tibor Flašík, který má v představen­stvu společnost­i na starost zákaznicko­u zkušenost, tedy to, jak firmu lidé vnímají. Proto v loňském roce přistoupil­i k řadě změn obchodního modelu. „Je těžké zbavit trh pošramocen­é pověsti,“přiznává Flašík.

Centropol tak nově nechává bez sankcí odcházet zákazníky, kteří se domnívají, že byli nalákáni neférovými praktikami. Firma také zásadně omezila takzvané aukční prodeje, což je jedna z nejrozšíře­nějších neférových praktik na trhu.

„Přestali jsme spolupraco­vat s obchodníky, kteří se podle nás nechovali správně. Ti věděli, jaké zákazníky nám přinesli, často je proto osloví s jinou nabídkou a dostanou je ke konkurenci,“vysvětluje Flašík pokles počtu odběratelů. Předpoklád­á přitom, že tržby vzrostly a zisk zůstane podobný jako v roce 2017, kdy Centropol Energy vydělal 18 milionů korun.

TIBOR FAŠÍK Centropol Energy

Jak si napravit pověst

Do boje proti energošmej­dům přitom Centropol nevyrazil sám. Obdobně o své jméno bojuje v posledních měsících i Bohemia Energy. Obě firmy sice patří mezi větší dodavatele energií, přesto jsou spojovány s nekalými prodejními praktikami.

„Naší snahou je mít především spokojené zákazníky,“uvedla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. Letos v lednu například firma přijala etický kodex, který jí dosud chyběl.

Podle Flašíka z Centropolu je situace s morálkou na trhu s energiemi opravdu vážná a oboru to celkově velmi škodí. Negativní pověst, kterou měli dříve finanční poradci nebo prodejci mobilních tarifů, tak podle něj nově získali právě dodavatelé energií. „Šest let se to tu kazilo, snad se to za polovinu té doby povede napravit,“doufá.

Podomního prodeje se nicméně Centropol Energy vzdát nehodlá. Ale přestal spolupraco­vat se dvěma třetinami prodejců. A i ty zbylé je někdy údajně těžké přesvědčit, že se doba změnila a zákazníky je třeba získávat férově. Centropol se ale více zaměřuje i na jiné formy prodeje, například na svá zákaznická centra či online prodej, a jen na podomní zástupce už nespoléhá. Snaží se ale tento způsob získávání zákazníků proměnit.

Firma zavedla různé pojistky. Jednou z nich je telefonát novým zákazníkům, jenž ověří, zda podomní prodej proběhl dle jejich představ a zda smlouvě rozumí. Pokud zákazník reaguje negativně, i podepsaná smlouva se údajně ruší.

U starších zákazníků pak mají obchodníci najít někoho dalšího, kdo se na smlouvu podívá. Může to být například člen rodiny i někdo ze sousedů. Ti mají zaručit, že senioři nebyli zmanipulov­áni.

K podobným krokům přistoupil­a i Bohemia Energy. „Všechny nově uzavírané smlouvy jsou telefonick­y ověřovány, zvláštní ochranu poskytujem­e seniorům nad 75 let,“popisuje Novotná. Podomní prodejce také firma více hlídá a případné problémy řeší razantněji, tvrdí mluvčí.

Zákon proti šmejdům

K tomu má přispět i nový zákon, který by měl zakázat sankce u souvisejíc­ích smluv. To je dnes běžný trik: zákazník sice může odstoupit od dodávek energie od nového dodavatele, podobní obchodník mu ale zároveň prodal zvýhodněné žárovky. Penále pak klient platí na základě smlouvy o prodeji žárovek.

Obdobné je to i takzvaných aukčních prodejů. Ty se nyní řídí podle jiných pravidel než samotná změna dodavatele. „Změna zákona by měla všem dosavadním fintám zamezit,“říká Flašík.

Mezi navrhovaný­mi změnami je tak například i povinné licencován­í podomních prodejců, aby je vždy bylo možné dohledat.

Omezená by podle návrhů měla být i plná moc, kterou zákazníci ve prospěch prodejců podepisují. „Ta dnes může platit i roky a prodejce vám může změnit dodavatele, i když vy už asi ani plnou moc nebudete pamatovat,“popisuje Flašík.

Novelu energetick­ého zákona v současnost­i připravuje ministerst­vo průmyslu. Nyní se kvůli připomínká­m přepracová­vá, patří ale mezi priority vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia