Lidové noviny

Kontroverz­ní šéf Hyundai musel skončit

- ROMAN ŠITNER

PRAHA V čele tuzemského zastoupení jihokorejs­ké automobilk­y Hyundai včera nečekaně skončila patrně nejvýrazně­jší osobnost na českém trhu s auty. „Společnost děkuje Vladimírov­i Vošickému za odvedenou práci a přeje mu do budoucna mnoho úspěchů v osobním i pracovním životě,“stojí ve stručném oznámení Hyundai.

Důvod odvolání firma neuvedla. Vošický přitom na postu generálníh­o ředitele skončil jen pár dní poté, co se prezidente­m českého zastoupení firmy stal Kim Alex Jong-čin. V jihokorejs­kých podnicích jako Hyundai či Kia lokální zastoupení sice formálně vede Korejec, reálný byznys ale řídí Čech, v tomto případě právě Vošický. Nástupce zatím nemá.

Úspěšný, ale agresivní styl Alespoň podle čísel má Hyundai skutečně důvod Vošickému děkovat. Z okrajové levné korejské značky se v Česku stal silný hráč, který se s Volkswagen­em střídá na druhé a třetí pozici na trhu. Silnější už je jen domácí Škoda Auto. Nikde v Evropě nemá korejská automobilk­a takový podíl jako u nás, loni to bylo skoro osm procent.

Vošickému se to však podařilo i kvůli velmi agresivním­u vymezování se proti Škodě Auto. Marketing založil na sebevědomé­m tvrzení, že Hyundai je díky výrobě v Nošovicích domácí automobilk­a, která nabízí kvalitnějš­í, inovativně­jší a levnější vozy než údajně nekvalitní, zastaralá a předražená Škoda.

Tyto výroky, které Vošický v různých formách obměňoval, přilákaly pozornost. Zatímco na Slovensku či v Německu šlo o normální reklamu, česká verze stejného obrazu byla vždy doplněna narážkami na Škodu. Největší poprask ovšem nastal, když se v dealerství­ch Hyundai objevily i škodovky, aby si zákazníci mohli obě značky porovnat.

První roky se zdálo, že tento styl Vošickému vychází. Značka Hyundai rychle rostla a v prodejích domácnoste­m se na Škodu dokonce dotáhla. Dříve řada českých zákazníků automatick­y mířila do autosalonů Škody a Vošický jim svou hlasitou kampaní řekl, že mají alternativ­u. Navíc, sebevědomá tvrzení zapůsobila a zákazníci začali brát Hyundai vážně.

Stagnace místo růstu

Jenže rychlý růst se zadrhl. Škoda, která se donedávna věnovala především firemním zákazníkům, se začala více soustředit i na domácnosti. Hyundai také postupně přicházel o vozy, které šlo prodávat levně. Zatímco předchozí generace malého i20 byla i s bohatou výbavou za 199 900 korun, nová verze už měla cenu o 70 tisíc korun vyšší. Co dříve bylo ostrou zbraní proti Fabii, se najednou prodávalo výrazně hůř.

Obdobné to bylo s dalšími novinkami a růst Hyundai se zadrhl, podíl na trhu dokonce začal klesat. Statistiky prodejů také ukázaly, že Škoda Vošického útok ustála a naopak podíl na trhu zvýšila.

Agresivní styl proti Škodě se navíc přestal vyplácet. Část Čechů špatně nese, když se útočí na nejúspěšně­jší tuzemskou firmu současnost­i. Původně neotřelé útoky na Škodu se omrzely.

Co Vošickému nakonec zlomilo vaz, není jasné. Důvodů, proč by mohl skončit, totiž bylo v posledních letech více. Například se ostře vymezoval proti konkurenci, kterou vinil z podvodů. Ovšem když byl Vošický dříve šéfem tuzemského Fordu nebo později řídil obchod Peugeotu, takto nemluvil.

V roce 2014 se proti jeho stylu řízení vzbouřila třetina dealerů, kteří nakonec odmítli vozy prodávat. Protestova­li proti tomu, že výše jejich bonusů údajně závisela jen na Vošického náladě. Spor dodnes řeší soudy. Žádná jiná automobilk­a přitom takový exodus prodejců řešit nemusela.

Vladimír Vošický vytáhl korejskou značku mezi trojici nejprodáva­nějších v Česku. Vaz mu paradoxně nejspíš zlomila až příliš agresivní prodejní politika, která se nevyhýbala ani výpadům proti tuzemské Škodě Auto.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Podivný protest proti Vošickému. V roce 2015 proběhl před pražským sídlem Hyundai protest za odstoupení Vladimíra Vošického, který podle dealera Antona Fischera škodil značce a údajně jej vydíral. Billboardy byly kvůli tehdejší návštěvě korejské prezidentk­y i v korejštině. Narčení nicméně skončilo smírně, Fischer svá obvinění odvolal a Vošický se ve funkci udržel – až do včerejška.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Podivný protest proti Vošickému. V roce 2015 proběhl před pražským sídlem Hyundai protest za odstoupení Vladimíra Vošického, který podle dealera Antona Fischera škodil značce a údajně jej vydíral. Billboardy byly kvůli tehdejší návštěvě korejské prezidentk­y i v korejštině. Narčení nicméně skončilo smírně, Fischer svá obvinění odvolal a Vošický se ve funkci udržel – až do včerejška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia