Lidové noviny

Budoucnost Škody je elektrická

- LUDĚK VOKÁČ Od našeho zvláštního dopisovate­le v Ženevě

ŽENEVA Škoda nástup elektrické éry docela dlouho odkládala. Ještě letos se sice máme dočkat elektrické­ho modelu Citigo a plug-in hybridní verze Superbu, to však budou jen drobnosti. Ta pravá éra elektromob­ility odstartuje u Škody až příští rok, kdy automobilk­a představí svůj první elektromob­il na nové koncernové platformě MEB. Aktuální novinka na autosalonu v Ženevě – Vision iV – přitom ukazuje, jak by mohl vypadat.

Vision iV má sice proporce SUV kupé, ale ve skutečnost­i je to pořádně velké auto. Délkou se téměř vyrovná Kodiaqu a vnitřní prostor by tu měl být opravdu velkorysý – a to právě díky plně elektrické platformě.

Energický svalovec

Mohutný design studie je pro dosavadní škodovky dost neobvyklý, takže nejspíš nastiňuje další evoluci stylu aut z Mladé Boleslavi. Je pravděpodo­bné, že elektrická auta budou mít svůj vlastní designový jazyk. Svalnatým tvarům pak odpovídají i prezentova­né výkony: elektromot­ory vydají 225 kW a zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině má trvat méně než šest sekund. Na sériové parametry si sice musíme počkat, každopádně Škoda, stejně jako její koncernoví sourozenci, slibuje dojezd až 500 kilometrů na jedno nabití.

Koncept Vision iV je zajímavý i v jiné souvislost­i. V Ženevě se každoročně vyhlašuje vítěz ankety Evropské auto roku, kterým se letos stal Jaguar i-Pace, tedy auto velmi podobné koncepce jako studie od Škodovky. Je to potřetí, co v této prestižní anketě vyhrál vůz kategorie SUV, a potřetí, co se vítězem stal elektromob­il (po Nissanu Leaf a Opelu Ampera).

Vítězný Jaguar

Elektromob­il od Jaguaru začíná v Česku cenou výrazně nad dvěma miliony korun, to budoucí škodovka bude levnější, ale láci očekávat nemůžeme. Podobně prestižní vítěze, jako je elektrický Jaguar, najdeme za celou historii ankety jen dva: v roce 1978 vyhrálo luxusní kupé Porsche 928, čtyři roky před ním na titul dosáhl Mercedes 450SE. Pravda, prémiové automobilk­y (třeba Audi, Alfa Romeo nebo vloni Volvo) se z vítězství radovaly vícekrát, ale vždy to bylo s přece jen trochu dostupnějš­ími vozy.

Britské elektrické SUV tak jasně ukazuje, jakým směrem se v současnost­i automobilo­vý svět ubírá. A nic na tom nezmění ani fakt, že anketu vyhrál nejtěsnějš­ím rozdílem v historii a že jeho na body stejně hodnocený soupeř Alpine A110 je vlastně sportovní auto ze staré školy. Taková auta sice zatím z nabídky automobile­k nezmizí, ale jejich přítomnost v nabídce bude mít řadu omezení.

Tak třeba aby Renault mohl krásnou „alpinku“vůbec prodávat, musí zákazníkům prodat mnohem ekologičtě­jší auta. A tak bude nová generace malého hatchbacku Renault Clio k dispozici i ve verzi s pohonem na LPG a také v elektrifik­ovaném hybridním provedení E-Tech, u kterého se Renault chlubí, že využívá zkušenosti z formule 1. V městském provozu s ním prý až 80 procent cesty projede uživatel na elektřinu a ušetří oproti čistě benzinovém­u modelu až 40 procent paliva. Větší modely Mégane a Captur dostanou obdobnou techniku dokonce v plug-in hybridním provedení.

Elektrický luxus na kolech Elektrifik­ovaných modelů je letos ženevský autosalon opravdu plný. Třeba rival Clia, Peugeot 208, bude k dispozici i jako čistě elektrický model. To také znamená, že bude docela drahý. Ostatně, právě kvůli přísným emisním normám malá auta v poslední době hodně zdražují – musí totiž dostávat čím dál sofistikov­anější pohonná ústrojí – a tím se zhoršuje jejich dostupnost pro běžného zákazníka. A než třeba elektromob­ily zlevní na přijatelno­u úroveň, bude to ještě dlouho trvat. V tomto smyslu tedy vlastně zvolení Jaguaru i-Pace jen potvrzuje trend. Moderní auta jsou drahá a nebudou pro každého.

Elektrifik­ace je ovšem velkým tématem i pro koncern Volkswagen, který na tuto cestu intenzivně nastoupil v rámci snahy o „vykoupení se“z aféry Dieselgate. VW samotný nás ale se svými sériovými elektromob­ily stále napíná, v Ženevě zatím ukázal jen hezký, ale nerealisti­cký koncept ID. Buggy.

Důležitějš­í je, že Volkswagen v Ženevě oznámil, že otevře svou elektricko­u platformu MEB i pro další výrobce, ne jen pro značky koncernu. Samozřejmě za patřičný licenční poplatek. Zatím ale pokračuje v představov­ání koncernový­ch elektrovoz­ů. Škodu jsme již zmínili, Seat v Ženevě ukazuje koncept el-Born. Audi se chlubí studiemi Q4 e-tron a e-tron GT concept. A také sériovým plug-in hybridním provedením modelů Q5, A6, A7 a A8.

Mladoboles­lavská automobilk­a ukazuje na autosalonu v Ženevě konkrétní obrysy toho, jak má vypadat její budoucnost. Škoda Vision iV je koncept velmi blízký sériové výrobě. Prodejní verze se má představit už příští rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia