Lidové noviny

Lázně na léto ještě najdete

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Rok 2015 se stal pro české lázeňství přelomovým – počátkem roku vstoupil v platnost nový Zákon o léčebných lázních, českých pacientů od té doby při rehabilita­čních pobytech přibývá.

Zhruba polovina pacientů přijíždí do lázní na pobyt plně hrazený zdravotní pojišťovno­u, takzvanou komplexní péči, lidově řečeno na křížek. Při něm pojišťovna hradí jak léčebné procedury, tak pobyt a stravu. O poznání méně pacientů využívá lázně formou příspěvkov­é péče. Při ní pojišťovna platí pouze léčebné procedury, pacient si pak hradí sám ubytování a jídlo, na pobyt v lázních si bere dovolenou či neplacené volno. lázeňskou péči bez doplatku,“podotýká manažer Lázní Luhačovice Dalibor Chrastina.

Největší zájem bývá o léčebné pobyty v letních měsících, a to jak u komplexní a příspěvkov­é péče, tak u samoplátců, kteří si platí úplně všechno. Zajistit si pobyt v daný termín v létě je dobré už tedy v počátku roku, lázně naopak různými slevami motivují hosty k pobytu během zimy.

„Pokud má pacient schválený návrh na komplexní lázeňskou péči, lze za poplatek vyžádat jiný termín nástupu. V případě, že pacient neví, jestli bude mít schválený návrh na lázeňskou péči, může si za poplatek sjednat rezervaci termínu bez udání specifikac­e pobytu. V současné době máme ve vybraných kapacitách v letních měsících ještě volná lůžka,“říká Dalibor Chrastina.

Pro samoplátec­ké, zvláště pak kratší léčebné pobyty je možné sehnat termín ještě i v hlavní sezóně. „V případě kratších pobytů se dá najít místo i ze dne na den,“potvrzuje Yveta Slišková z Lázní Teplice v Čechách.

Čechů jezdí do lázní stále více a jsou náročnější. Přesto řadu pacientů, kteří přijedou „na křížek“nemile překvapí, že je pobyt vyjde na několik tisíc korun. Návrh na lázeňskou péči podává obvodní nebo ošetřující lékař, pobyt poté schvaluje revizní lékař příslušné zdravotní pojišťovny Po operaci se obvykle musí do lázní brzy, zato chroničtí pacienti si mohou dobu vybírat.

Kouříte? Na lázně většinou zapomeňte

Další nepříjemné překvapení může čekat na lidi, kteří mají sice chorobu z indikačníh­o seznamu, nicméně lékař jim lázeňský pobyt odmítá předepsat. Kvůli kontraindi­kaci, tedy z důvodu, který brání léčebnému pobytu.

V mnoha případech to může být třeba závislost na nikotinu. Netýká se to jen onemocnění ze skupiny nemocí dýchacího ústrojí, ale i nemocí z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, jako je cukrovka, či u všech nemocí oběhového ústrojí, ale i u některých chorob ze skupiny nemocí trávicího ústrojí, jako jsou stavy po operaci žaludku, dvanáctník­u, jícnu a střev.

„Alespoň roční abstinence nikotinu je pak u některých indikací podmínkou pro opakovaný pobyt,“dodává mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Nicméně pokud je lázeňská léčba nedílnou součástí pooperační péče, tedy pokud je pacient odeslán do lázní po operaci, toto pravidlo se na jeho pobyt nevztahuje.

Kontraindi­kací může být u některých nemocí také nadváha. Pacienti samozřejmě do lázní nemohou nastoupit, když trpí infekční nemocí, ale například ani v těhotenstv­í.

„Pokud je pacient odkázán na pomoc druhé osoby při sebeobsluz­e (s výjimkou nevidomých), jde o obecnou kontraindi­kaci lázeňské péče. Přijetí takového pacienta, zpravidla s průvodcem, je popřípadě možné po předchozím dojednání s vedoucím lékařem lázeňské léčebny,“vysvětluje Dalibor Chrastina z Lázní Luhačovice.

Největší zájem bývá o lázeňské pobyty v létě, je dobré si je domluvit v předstihu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia