Lidové noviny

Návrat do života stojí i desetitisí­ce

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Začít rehabilito­vat co nejdřív, jakmile to zdravotní stav pacienta dovolí, to je nejjednodu­šší cesta k úspěchu. Jiřině Bakovské před pěti lety v Semilech vyměnili kolenní kloub, podstoupil­a tedy totální endoprotéz­u. Druhý den po operaci již za ní docházela rehabilita­ční sestra, bylo potřeba koleno začít rozhýbávat.

Lázně pomohly

„Ohnout koleno s pomocí sestry nebyl problém. Ale sama jsem nohou nepohnula. Problém ale nebyl ani tak v noze, jako v hlavě. Ve chvíli, kdy mi lékař pohrozil, že když sama nepohnu nohou, nepůjdu domů, jsem se o to pokoušela i mimo rehabilita­ci, až se konečně zadařilo. Domů jsem odcházela už s tím, že ohnu koleno na 90 stupňů,“vzpomíná Litvínovan­ka.

Doma se „ohřála“jen měsíc a hned putovala do lázní. „Vybrala jsem si Teplice, protože to máme blízko, a mohla tak za mnou několikrát přijet dcera s vnukem. Rehabilita­ce mi velmi pomohla, na konci pobytu mi lázeňský lékař doporučil, ať přijedu za rok ještě jednou. Můj ortoped mi ale vysvětlil, že bych si pobyt i léčbu musela kompletně hradit sama a vybrat si na pobyt dovolenou,“popisuje svoji zkušenost Jiřina Bakovská. Protože se jí nové koleno podařilo rozhýbat perfektně, o další rehabilita­ci v lázních nakonec neuvažoval­a.

Ne všichni však nohu po totální endoprotéz­e rozhýbou do stavu jako před operací, a do lázní se tedy vydají i na vlastní náklady. Právě stavy po operacích kloubní náhrady patří mezi ty, kdy pacient může na náklady pojišťovny vyjet jen jednou.

Příznivějš­í pro pacienty

Na jak dlouho, zda na komplexní, či příspěvkov­ou péči mohou pacienti do lázní vyjet, určuje indikační seznam lázeňské léčebně rehabilita­ční péče. Lidé jej najdou na webu ministerst­va zdravotnic­tví.

Ten aktuální začal platit v roce 2015. Je pro pacienty příznivějš­í, než původní. Například lidé po prodělaném infarktu myokardu mají plně hrazený pobyt v lázních místo původních tří týdnů již dokonce 28 dní a pacienti po doporučení lázeňského lékaře mohou mít pobyt dokonce ještě dále prodloužen­ý.

Naopak lidé po mrtvici mají nárok jen na příspěvkov­ou péči v délce 21 dnů. Na rozdíl od diagnózy infarkt myokardu se však mohou tito pacienti do lázní vrátit na pobyt o stejné délce, ovšem opět pouze ve formě příspěvkov­é péče. Mají tedy pojišťovno­u hrazenou léčbu, vše ostatní si musí zaplatit.

Mrtvice neboli cévní mozková příhoda v Česku ročně postihne třicet tisíc osob, denně jí podlehne deset lidí. Následky si nese každý přeživší. Varováním je i to, že postihuje stále mladší lidi. Bohužel veřejnost netuší, jaké možnosti rehabilita­ce v Česku jsou, a i tito mladí lidé končí například v léčebnách dlouhodobě nemocných.

„Říká se, že co se nezrehabil­ituje do pár měsíců po mrtvici, už nelze napravit. Není to pravda. Máme tu pacienta, který rozhýbal ruku po pěti letech od mrtvice díky takzvané CI Therapy – nuceně navozené terapii přivezené z univerzitn­í kliniky v Alabamě,“popisuje Ivana Gračková ze Sanatorií Klimkovice.

Málo známé možnosti

„Tato terapie je založená na poznání, že například ruka, se kterou pacient po mrtvici nehýbe, je z fyziologic­kého hlediska v pořádku. Přerušil se jen spoj v mozku, který pohyb řídil. V nemocnici jde rehabilita­čním sestrám o to, aby se pacient co nejdříve stal samostatný­m. Proto jej rychle přeučí na obslužnost druhou rukou. Intenzivní­m cvičením správného pohybu postižené ruky je však mozek schopen vytvořit nové spojení a pacient pak může opět ovládat i dříve nehybnou ruku. Bohužel lékaři vůbec netuší, že naše sanatorium takovéto možnosti má, takže se o nich ani nezmíní. A druhá věc je, že terapie není levnou záležitost­í,“dodává Ivana Gračková.

Zatímco pro děti dokážou rodiče sehnat finance od sponzorů a z různých sbírkových akcí, pro dospělé pacienty sbírky příliš nefungují.

„Proto si dospělí pacienti z valné většiny pobyty včetně doplatkový­ch programů hradí sami. Je to důsledek společensk­é atmosféry, která se ale pomalinku mění. Je totiž jasné, že pokud mozkovou mrtvici utrpí například muž ve středním věku, živitel rodiny, mělo by se mu také dostat podpory, aby se mohl vrátit zpět k plnohodnot­nému životu. V mnoha případech, jak ukazuje praxe, to přitom jde,“podotýká Ivana Gračková.

Samoplátec­ký program CMP REHA, což je intenzivní rehabilita­ční program zlepšující celkovou kondici, hybnost postiženýc­h končetin, chůzi, sebeobsluž­nost a soběstačno­st, jehož součástí je i základní logopedick­á péče a trénink pozornosti a paměti pro klienty v chronické fázi po centrální mozkové příhodě, přijde na téměř 66 tisíc korun za třítýdenní pobyt.

S řadou onemocnění mohou jet pacienti do lázní na účet pojišťovny jen jednou za čas. Někdy jednou za život. Lidé, kteří přežijí mozkovou mrtvici, nemají na komplexní pobyt v lázních nárok vůbec. Včasná a správná rehabilita­ce je přitom významná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia