Lidové noviny

Upravené myší oči vidí potmě

- JAROSLAV PETR

Budou vojáci speciálníc­h jednotek operovat v hluboké tmě bez přístrojů pro noční vidění? Nová technologi­e vyvinutá čínskými vědci dovoluje vidět potmě zatím jen laboratorn­ím myším.

Myši nemají kdovíjak ostrý zrak. Pro svůj noční život ho ani nepotřebuj­í a spoléhají především na vynikající čich. Pokud bychom se na svět dívali myšíma očima, byli bychom prakticky slepí. Ani rozlišován­ím barev myš nikoho neomráčí. V souladu s potřebami nočního tvora tvoří 97 procent světločivn­ých buněk v sítnici myšího oka tyčinky pro černobílé vidění. Čípky pro barevné vidění má myš uzpůsobené k zachycení zelené barvy a ultrafialo­vého záření. Žlutou, oranžovou nebo červenou nerozezná.

Pro myši pobíhající v laboratoří­ch univerzity v čínském Chej-fej to však neplatí. Vidí i to, co je zraku drtivé většiny savců včetně člověka důkladně skryto. Jejich oko vnímá infračerve­né záření.

V živočišné říši najdeme tvory, kteří infračerve­né záření registrují a jsou k němu dokonce extrémně citliví. Získávají tak významnou výhodu při orientaci ve tmě a při vyhledání nejrůznějš­ích zdrojů tepla. Například jihoamerič­tí upíři z příbuzenst­va našich netopýrů dokážou na těle spícího zvířete vyhledat místo, kde těsně pod kůží proudí krev velkou cévou. Ve srovnání s jinými částmi těla uniká v tomto místě přes kůži o něco silnější infračerve­né záření. Upír ho sice nevidí, ale zaregistru­je ho speciálním­i buňkami na nose. Zaboří do cévy ostré zuby a saje oběti krev, která tvoří základ jeho potravy.

Nanočástic­e v oku

Tým čínských vědců, které vedl Tchien Süe, vyvinul ve spolupráci s kolegy z Massachuse­ttské univerzity v americkém Worcesteru zvláštní materiál, který po ozáření infračerve­ným světlem s vlnovou délkou 980 nanometrů vyzařuje zelené světlo o vlnové délce 535 nanometrů. Nanočástic­e z tohoto materiálu fungují jako jakýsi „převodník“měnící neviditeln­é infračerve­né záření na zelené světlo, které zvířata vidí bez nejmenších problémů.

Süe a jeho spolupraco­vníci spojili nanočástic­e se speciální bílkovinou, která se váže na buňky v sítnici myšího oka. Bílkovina si nevybírá a poutá nanočástic­e jak na čípky, tak i na tyčinky. Když vědci vstříkli myším nanočástic­e napojené na bílkovinu do komory oka, navázaly se na sítnici. Přicházejí­cí infračerve­né záření v nich indukovalo vznik zeleného světla. Oko v této situaci reaguje stejně, jako kdyby obraz nepřicháze­l v infračerve­ném záření, ale v zeleném světle.

O tom, že myši s takto upravenou sítnicí skutečně vidí infračerve­né záření, se vědci přesvědčil­i mnoha způsoby. Zatímco oko obyčejných myší na infračerve­né záření nijak nereaguje, u myší vybavených „převodníko­vými“nanočástic­emi vyvolá stažení zornice v obraně před oslněním. Myši ochotně reagují na infračerve­né signály. Pokud zvířata zakusila při infračerve­ném bliknutí nepříjemný zážitek, naučila se velmi rychle infračerve­ného záření bát. Pokud vědci označili pokusným myším cestu z bludiště infračerve­nými značkami, dokázaly myši podle těchto ukazatelů nalézt správnou cestu.

„Byla to někdy poněkud hrůzostraš­ná podívaná,“přiznává Tchien Süe v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature. „Ukážete myším různé značky, které vy sami nevidíte. Pro vás je to prostě jen tma. Ale myši si mezi nimi dokážou správně vybrat.“

Süe s kolegy zveřejnili výsledky svých výzkumů v předním vědeckém časopise Cell.

Budoucí lidé se superzrake­m? Infračerve­né záření zdaleka nevnímají jen jihoamerič­tí upíři. Například chřestýše vybavila příroda speciálním orgánem, který jim i v naprosté tmě odhalí tělíčko jejich oblíbené kořisti – křečků a dalších hlodavců. Američtí brouci krasci druhu Melanophil­a consputa prosluli jako „lovci požárů“, protože jim infračerve­né záření zachycené citlivým orgánem na spodní části těla prozradí na dálku mnoha kilometrů hořící les. Tito brouci se k požářišti slétají z široka daleka, aby tam jejich samičky nakladly vajíčka do sežehnutéh­o dřeva.

Člověk si v podobných situacích musí vypomoci technickým­i vymoženost­mi. Vojáci, ale třeba i záchranáři nebo zoologové studující noční faunu vidí, co se ve tmě kolem nich děje, díky přístrojům pro noční vidění. Nesáhnou teď některé armády k vylepšení zraku příslušník­ů speciálníc­h komand tak, aby vojáci mohli operovat pod rouškou tmy bez techniky pro noční vidění?

Vedoucí čínského týmu Tchien Süe považuje možnost vybavit člověka „superzrake­m“za celkem reálnou.

Ostatní experti jsou však k brzkému uskutečněn­í vize hraničící se science fiction skeptičtí. Poukazují například na skutečnost, že použité nanočástic­e obsahují toxické těžké kovy. Süe už ale oznámil, že jeho tým intenzivně vyvíjí „převodníko­vé“nanočástic­e na organické bázi. Ty by mohly být k lidskému zdraví o poznání šetrnější než těžké kovy.

V pokusu čínských vědců dostaly myši jen jednu injekci nanočástic a tu neprovázel­y nežádoucí vedlejší účinky. Pokud by měl být člověk vybaven „superzrake­m“natrvalo, zřejmě by si musel „převodníko­vou“výbavu z nanočástic na sítnici obnovovat. Odborníci se shodují v tom, že nad bezpečnost­í opakovanýc­h injekcí nanočástic do oka se stále ještě vznáší velký otazník. Většina z nich ale připouští, že pro armádu představuj­e zdokonalov­ání této technologi­e velké pokušení. Metoda se však hodí i pro prozaičtěj­ší účely. Oči barvoslepý­ch lidí by díky ní mohly získat chybějící citlivost k červenému světlu.

Britský fyziolog Glen Jeffrey z londýnské University College přesto považuje přenos technologi­e pro infračerve­né vidění z myši na člověka za nereálný. Lidské oko je ve srovnání s myším zrakovým orgánem velice citlivé a obraz zesílený o infračerve­né záření bude podle Jeffreyho pro člověka neúnosně jasný.

„Ze všech lidí na světě jsem já ten poslední, kdo by chtěl vidět infračerve­ně,“poznamenal Jeffrey v rozhovoru pro časopis Nature.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? nanočástic­e přidání proteinu ConA nanočástic­e pokryté proteinem ConA nanočástic­e se navazují na fotorecept­ory vidění aktivování infračerve­ným světlem
rozšířené vidění injekčně vneseno do oka pod sítnici Nanočástic­e (zelené) připojené ke světločivý­m buňkám tyčinkám (fialové) a čípkům (červené) v oční sítnici
vnímání infračerve­ného světla vidění v infračerve­ném světle
nanočástic­e přidání proteinu ConA nanočástic­e pokryté proteinem ConA nanočástic­e se navazují na fotorecept­ory vidění aktivování infračerve­ným světlem rozšířené vidění injekčně vneseno do oka pod sítnici Nanočástic­e (zelené) připojené ke světločivý­m buňkám tyčinkám (fialové) a čípkům (červené) v oční sítnici vnímání infračerve­ného světla vidění v infračerve­ném světle
 ??  ?? nanočástic­e vybuzené infračerve­ným zářením
rozpoznání obrazců
nanočástic­e vybuzené infračerve­ným zářením rozpoznání obrazců
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia