Lidové noviny

Pomozte vědcům sledovat vliv změn počasí na rostliny

-

PRAHA Lidé v Česku mohou pomoci vědcům sledovat vývojové fáze rostlin, což má zlepšit pozorování dopadů počasí, znečištění nebo škůdců na přírodu. Informoval­y o tom Český hydrometeo­rologický ústav a Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR, které na projektu spolupracu­jí.

Zájemci budou zaznamenáv­at, kdy se u vybraných druhů rostlin objeví květy či opadají listy. Do sledování rostlin se může veřejnost zapojit od jara přes web Fenofáze.cz.

Sledování vývojových stadií rostlin je podle ředitele Ústavu výzkumu globální změny Michala V. Marka součástí studia dopadů klimatický­ch změn. „Je zde významný a jasně zřetelný posun termínů vývojových fází do dřívějších dat právě v reakci na stav počasí,“uvedl.

Sledovat vývojové fáze rostlin bude moci kdokoli a bez speciálníh­o vybavení. „Kdo se k nám přidá, poučí se o zákonitost­ech, kterými se příroda řídí,“sdělila Lenka Bartošová z Akademie věd. „Pro každý druh, který sledujeme, je nutné zaznamenat termín daných fází vývoje – například rašení listů, kvetení stromů, zbarvení či opad listů nebo datum vzcházení či kvetení polních plodin,“doplnila.

Díky získaným informacím o termínech vývojových fází rostlin pak mohou vědci mimo jiné sledovat odezvu rostlin na změny klimatu nebo monitorova­t aktivitu pylových alergenů v ovzduší. Data také umožní lépe využít družicové snímky a odlišit proměny krajiny v důsledku nástupů vývojových fází od změn způsobenýc­h škůdci, chorobami či znečištění­m. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia