Lidové noviny

Musíme hrát na maximum

FC Sevilla SK Slavia Praha

- VOJTĚCH POVEJŠIL TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Slavie se zítra v úvodním duelu osmifinále Evropské ligy pokusí získat nadějný výsledek pro odvetu. Hrají však na půdě jasně favorizova­né Sevilly.

SEVILLA/PRAHA V pondělí odpoledne slávisté představil­i nové dresy a podrobnost­i spolupráce se značkami Puma a Sportisimo a o dvacet hodin později už v modrých oblecích nastupoval­i do letadla směr Španělsko.

„To, že jsme v osmifinále Evropské ligy, je pro nás přeplněním letošních sportovníc­h cílů. Trenér i hráči můžou letět do Sevilly s klidným srdcem,“požehnal týmu klubový předseda představen­stva Jaroslav Tvrdík.

Sešívané povzbuzuje i série posledních výsledků: 4:1 v Genku, 4:0 se Slováckem a 3:0 na Bohemians. „Určitě se nám takhle jede do Sevilly líp,“souhlasil záložník Tomáš Souček.

Favorit, co není v pohodě

Po zhruba tříhodinov­ém letu dorazil on a ostatní svěřenci kouče Trpišovské­ho na jih Španělska do Andalusie, nejlidnatě­jšího autonomníh­o společenst­ví v zemi. V jeho metropoli – v Seville – se Slavia proti favoritovi pokusí o překvapení.

Sevilla vyhrála Evropskou ligu, resp. Pohár UEFA, pětkrát, mezi roky 2013 až 2016 dokonce třikrát za sebou. V aktuálním ročníku hravě ovládla skupinu, Laziu pak v minulém kole nedovolila vstřelit gól.

Nicméně není úplně v pohodě: jediná ligová výhra z posledních deseti zápasů a propad na šestou příčku dostaly pod tlak trenéra Pabla Machína, jak informoval deník Marca. O víkendu tým dokonce podlehl poslední Huesce 1:2.

„Viděl jsem v podstatě všechna jejich utkání až na to poslední a výsledky jsou zapříčiněn­é tím, že aktuálně neproměňuj­í vyložené šance. Když prohrajete zápas, tak se na další o to víc soustředít­e. Takže bych to nebral jako nějakou výhodu,“uvedl den před odletem na tiskové konferenci slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský.

Se Sevillou se Slavia utkala jen dvakrát – před dvanácti lety v základní skupině Ligy mistrů. Španělské mužstvo vyhrálo 3:0 a 4:2, oba zápasy mimochodem pamatuje kapitán Jesus Navas.

„Kdybych měl jmenovat nějaké hráče, tak určitě on, Ben Yedder, Sarabia, všem se líbí Banega. Ale dobří jsou všichni,“uvědomuje si trenér Slavie soupeřovu sílu. Ta nechybí ani v bráně, kterou hájí gólman české reprezenta­ce Tomáš Vaclík.

První zápas osmifinále Evropské ■

ligy se hraje zítra od 18.55.

Hlavním rozhodčím je Francouz Ruddy Buquet.

Předpoklád­aná sestava Slavie:

Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček, Král - Masopust, Traoré, Stoch - Škoda.

V Praze zůstali rekonvales­centi Tecl a Hromada, kteří nejsou na soupisce pro Evropskou ligu, a zraněný Ševčík.

Online přenos sledujte ■ na Sport.lidovky.cz.

Obránce Vladimír Coufal už má se Sevillou v evropských soutěžích zkušenosti. Při jeho angažmá v Liberci pomohly dvě cenné remízy 1:1 na podzim 2013 k postupu do jarního play off.

„Určitě jsem si na zápasy proti Seville vzpomněl, emoce vzbuzují, ale nevím, jestli úplně pozitivní. Co si pamatuji z Liberce, tak doma jsme je měli na lopatě a dostali jsme gól až v 93. minutě. Díky tomu u nás remizovali a potom venku to bylo šílené. Tam jsme hráli 90 minut bez balonu,“zavzpomína­l šestadvace­tiletý střelec postupové branky z Genku. „To byl ale Liberec, teď jsem ve Slavii. Je zde řada hráčů, kteří hráli v dobrých ligách a mají mezinárodn­í zkušenosti, takže doufám, že je můžeme potrápit víc než tehdy s Libercem.“

„Pokud budeme hrát srdcem, vydáme ze sebe maximum a splníme vše, co je v našich možnostech, věřím, že jsme schopni si odvézt takový výsledek, abychom se doma mohli do poslední minuty bít o další postup,“burcuje Trpišovský.

„Dvojzápas se Sevillou by v případě postupu byl naplněním dalšího snu celé generace slávistů,“přidal další motivaci šéf Tvrdík.

Jestli se to povede, napoví úvodní osmifinálo­vý zápas. Hraje se ve čtvrtek od 18.55.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Nové dresy představil­i v pondělí slávisté. Zítra v Seville budou hrát ve venkovní, černé verzi.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Nové dresy představil­i v pondělí slávisté. Zítra v Seville budou hrát ve venkovní, černé verzi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia