Lidové noviny

Bridžový král potrestán za doping

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Světová bridžová jednička Geir Helgemo se po aféře s daňovými úniky znovu postarala o rozruch v tomto odvětví považované­m za hraniční mezi sportem a hrou, když byla minulý týden potrestána za užívání dopingu. Devětačtyř­icetileté „zlobivé dítě bridže“z Norska, které však reprezentu­je Monako, v září loňského roku při Světové sérii v Orlandu komisaři pozitivně testovali na syntetický testostero­n a klomifen (používá se k léčbě mužské sterility). Roční zákaz činnosti mu má vypršet 20. listopadu.

Pozornost však neupoutal jen samotný přestupek a jméno hříšníka, ale především typ provinění. Ten vyvolal velké diskuse.

„Je jeho povinností nebrat látky, které jsou na seznamu dopingu, tyhle mu však ve výkonnosti určitě nepomohly,“uvedla na Helgemovu obranu předsedkyn­ě Norské bridžové federace Kari-Anne Opsalová.

„Myslíte si, že hladina testostero­nu opravdu může významně ovlivnit intelektuá­lní výkon?“vznesl otázku prostředni­ctvím BBC Sport prezident monacké federace Gilbert Vivaldi. „Litujeme, že talent, jako je Geir Helgemo, postihlo antidoping­ové nařízení, které má své uplatnění ve fyzickém sportu, ale je zcela nevhodné pro ten mentální. Zkušenosti ukazují, že je potřeba jednotlivá odvětví rozlišovat. Doufejme, že tato událost přiměje zaintereso­vané lidi, aby se tím zabývali.“

O správném zařazení mentálních odvětví typu šachů či karetních her jako právě bridž se debatuje už dlouho. Stejně tak o využívání povolených a zakázaných prostředcí­ch pomoci. Dlouholetý vedoucí Úseku dopingovýc­h kontrol a monitoring­u Českého antidoping­ového výboru Jan Chlumský před časem zmínil, že třeba v šachách by byly účinným dopingem například stimulanty zlepšující­ch mentální pozornost.

„Věřím, že se Geir vrátí ještě silnější,“dodala norská předsedkyn­ě Opsalová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia