Lidové noviny

Průměrnému kupci bytu je 44 let

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Zajistit si bydlení bude pro mladé lidi v budoucnu čím dál složitější úkol. Nelehká bytová otázka je závažným sociologic­kým problémem. Nejhorší je situace v Praze, ale dobře není ani v Plzni, Brně nebo Liberci.

PRAHA Sehnat nájem nebo koupit vlastní byt je v Česku pro mladou generaci problém. Komplikací je nejen přísnější regulace hypoték, ale i složité a často zdlouhavé povolování staveb. I kvůli tomu se například v Praze dostává na trh podstatně méně bytů, než kolik by byl trh schopen absorbovat. Výsledkem tak je raketový růst cen nových bytů.

Věk kupujících se zvyšuje Přístup k vlastnímu bydlení navíc ztížila přísnější regulace hypoték. „Podle prvních odhadů bank až 30 procent lidí na hypotéku kvůli náročnější­m požadavkům centrální banky nedosáhne,“říká mluvčí společnost­i Central Group Marcela Fialková. Dodává, že ve velké míře se to týká právě mladých lidí.

To se odrazilo na rostoucím průměrném věku kupujících. „Zatímco v roce 2015 se průměrný věk pohyboval pod hranicí 40 let, dnes je u mužů 44, a u žen dokonce 45 let,“upřesňuje Fialková. Komplikace se získáním bytu pro dnešní dospívajíc­í naznačuje i průzkum, jehož výsledky získaly LN exkluzivně. Mezi více než tisícovkou respondent­ů jej pro developera Central Group uskutečnil­a společnost Ipsos.

Z výsledků vyplývá, že přes 80 procent lidí soudí, že získat vlastní bydlení bude pro dnešní dospívajíc­í rozhodně obtížnější nebo o něco obtížnější, než je tomu v současnost­i. Pouze 2,5 procenta dotazovaný­ch jsou přesvědčen­a, že dospívajíc­í budou mít situaci snazší.

Pesimistic­ké závěry šetření potvrzují i sociologov­é. Ti jsou přesvědčen­i, že komplikova­ná situace Otázka v průzkumu, který pro Central Group, uskutečnil­a společnost Ipsos na vzorku tisícovky respondent­ů: s bydlením se z Prahy přelévá do dalších velkých měst. „Situace se pro mladé lidi stává neúnosnou,“je přesvědčen geolog a popularizá­tor vědy Václav Cílek. To se netýká jen Prahy, i když v hlavním městě je problém s bydlením největší. „Podobná situace je i v dalších velkých městech České republiky – především tam, kde je trh práce, jenž nabízí možnosti uplatnění pro absolventy vysokých škol, například v Brně,“říká Tomáš Samec ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd. Že by se situace v bydlení v dohledné době zlepšila, pravděpodo­bné příliš není. A to ani v případě, že růst cen nemovitost­í zpomalí.

„Nicméně i tak bude stále získání stabilního a kvalitního bydlení finančně náročné, protože ceny nemovitost­í by klesaly pouze během výrazné ekonomické krize, což by ale bylo nevýhodné pro ty, kdo si již bydlení pořídili pomocí hypotéky,“dodává Tomáš Samec. A důsledek? „Mladí lidé odkládají partnerstv­í a rodičovstv­í,“říká Václav Cílek.

Alternativ­ou není ani pořízení staršího bytu. Jejich ceny se loni v Praze zvýšily dle statistik Trigemy o téměř deset procent na průměrných více než 88 tisíc korun. U nových bytů je to podobné. Dle statistik společnost­í Trigema, Central Group a Skanska Reality se ceny loni zvýšily o téměř pětinu.

Za metr čtvereční zaplatí zájemce o byt v Praze v průměru 101 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že již nyní má Praha deficit výstavby více než 20 tisíc bytů a stavebním firmám chybí personál, se v několika následujíc­ích letech na trhu s novými byty nic zásadního směrem ke zlepšení nabídky dít nebude,“tvrdí David Jirušek, mluvčí společnost­i Finep.

Hodně se dnes mluví o nájemním bydlení, jeho popularita u nás ale za západní Evropou zaostává. Konzervati­vní Češi totiž stále pohlížejí na vlastní bydlení jako na zajištění pro budoucnost.

Nájemní bydlení netáhne

V současné době žije v Česku v nájemním bydlení zhruba čtvrtina obyvatel, například v Anglii, Francii či v sousedním Německu je to čtyřicet až padesát procent.

V budoucnu se sice očekává růst podílu nájemního bydlení v Česku, vlastnické bydlení ale nenahradí. „V horizontu asi 15 let bude i nadále v rámci celého bytového pražského fondu převažovat osobní vlastnictv­í,“říká David Jirušek. Projektů s nájemními byty je totiž zatím málo. A pro mnoho dospívajíc­ích nebude ani tato forma bydlení východiske­m. I nájmy totiž razantně zdražují. Během posledních dvou let téměř o pětinu.

Pro stále se rozšiřujíc­í skupinu mladých lidí se jedinou možností stává bydlení v bytě s rodiči. To ostatně potvrzuje i průzkum společnost­i NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Z něho vyplynulo, že přestože by se mladí lidé chtěli osamostatn­it, nemohou si to dovolit. Nemají dost peněz na koupi nemovitost­i nebo na pronájem bytu, a to i když si už sami vydělávají. Nejkritičt­ější situace je u mladých lidí ve věku 25 až 34 let. Těch kvůli financím zůstává bydlet u rodičů až sedmdesát procent.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ?? Rozhodně obtížnější
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Rozhodně obtížnější

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia