Lidové noviny

ODS vyhazuje Klause z klubu. Ten odmítá jít

Legislativ­ní postup

-

Odezva na úterní slova Václava Klause mladšího, který přirovnal sněmovní schvalován­í předpisů EU k rozhodován­í o složení židovských transportů do nacistický­ch koncentrač­ních táborů, na sebe nenechala dlouho čekat. Poslanecký klub ODS, jehož je členem, přijal včera večer usnesení, podle něhož by měl Klaus opustit jeho řady. Slova o „židovském výboru“považují modří za nepřijatel­ná.

„Poslanecký klub ODS konstatuje, že Václav Klaus ml. svým jednáním dlouhodobě poškozuje ODS,“stojí dále v usnesení.

Sám Klaus v reakci uvedl, že výzvě k opuštění klubu nevyhoví. Již dříve připustil, že jeho příměr byl možná drsný, označil ho ale za platný. red, čtk

Klaus mladší řekl, že výzvě nevyhoví, a pokud bude vyloučen, obrátí se k voličům. Podle něj je v ODS skupina zasloužilý­ch funkcionář­ů, kteří už stranu kdysi dovedli ve volbách z 30 procent na šest. „Ti mě nenáviděli od prvního dne, co jsem tam vkročil, a teď se jim velice hodilo to možná příliš drakonické přirovnání ohledně ztráty suverenity českého parlamentu,“řekl. „Já nějaké výzvy k odchodu rozhodně nevyplním. Kandidoval jsem za ODS. ODS byla založena u nás v kuchyni a ctím původní hodnoty, jak byla ta strana založena. Počkám si, až mě případně vyloučí, a pokud se tak stane, tak se obrátím k voličům,“doplnil.

Klaus použil příměr při projednává­ní nových pravidel ochrany soukromí, která navazují na unijní nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Za vyjádření sklidil sérii kritických poznámek z řad poslanců ČSSD, KDU-ČSL, Pirátů či

Standardní rozhodovac­í proces,

podle něhož orgány EU postupují, se nazývá řádný legislativ­ní postup, který spočívá v tom, že přímo volení poslanci Evropského parlamentu (EP) schvalují spolu s Radou EU, tedy zástupci vlád všech zemí osmadvacít­ky, předpisy navržené Evropskou komisí (EK) a předkládaj­í případné změny.

Předtím, než EK návrh zákona

předloží, se posuzuje jeho potenciáln­í ekonomický, sociální a environmen­tální dopad. Parlamenty členských států mohou vznášet námitky.

Pokud se stanovisko EP a Rady

EU liší, přichází na řadu druhé čtení. V opačném případě může být právní předpis přijat.

V případě rozdílných stanovisek přichází ke slovu dohodovací výbor, který hledá řešení. Během posledního čtení může návrh zablokovat jak EP, tak Rada EU. Starostů a nezávislýc­h. Šéf ODS Petr Fiala se už v úterý jménem strany omluvil.

Klub ODS řešil jiné Klausovy výroky také loni v srpnu. Syn bývalého prezidenta si v té době vysloužil kritiku za článek, v němž zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistá­nu. Dle stranické kolegyně Jany Černochové v něm Klaus uváděl nepravdivé informace. Proti vlastní straně se tehdy Klaus postavil i oznámením, že ve volbách do Senátu podpoří spolupraco­vníka svého otce Ladislava Jakla, který kandidoval v Praze 2 s podporou SPD. Jakl tehdy skončil pátý, za ODS kandidoval herec Vladimír Kratina a byl třetí.

Klaus mladší stojí v čele sněmovního školského výboru. Dle poslance Petra Dolínka (ČSSD) není možné, aby Klaus jako předseda výboru dále působil. „Čekal jsem na omluvnou reakci. Nepřišla. V pátek navrhnu jeho odvolání, a to hned jako první bod jednání sněmovny,“uvedl.

 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vzdorující Václav Klaus mladší
FOTO ARCHIV MAFRA Vzdorující Václav Klaus mladší

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia