Lidové noviny

Také USA poslaly boeingy do karantény

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Dokud se nevyřeší problémy po nedělní nehodě Boeingu 737 MAX v Africe, nebudou smět tyto letouny do vzduchu ani v USA. Jejich domovská země se tak včera připojila ke karanténě strojů tohoto typu ve většině světa včetně Evropy. O záležitost­i informoval v Bílém domě přímo americký prezident Donald Trump.

Mezitím tisíce českých pasažérů znejistěly, kdy a jestli vůbec odletí na plánovanou cestu.

„Na linkách, na nichž operuje MAX, což jsou primárně delší trasy, může dojít k redukci letů. V nejbližším období jsme většinu schopni pokrýt vlastní flotilou, avšak za cenu přeletů a zvýšených provozních nákladů. Záleží, jak dlouho bude opatření trvat,“řekla LN Vlaďka Dufková, mluvčí společnost­i Smartwings. Kromě ní z Prahy vypravuje dotyčné stroje i Flydubai.

Dopady uzemnění pociťují i aerolinky. Nízkonákla­dový přepravce Norwegian Air Shuttle již oznámil, že bude po Boeingu žádat finanční kompenzaci.

„Zvažujeme všechny právní kroky, protože dochází k obrovským škodám,“uvedla mluvčí Smartwings na otázku LN, zda aerolinky zvažují podobně jako norský přepravce vymáhat náhradu škody od firmy Boeing.

Evropské „uzemnění“Boeingu 737 MAX se v úterý dotklo dvou letů Smartwings z Kapverdský­ch ostrovů a z Dubaje. Oba stroje musely přistát mimo EU, v případě linky z Kapverd v Tunisu, letoun z Dubaje přistál v Ankaře. Klienti z Tunisu už byli včera ráno doma, cestující z Turecka dorazili až včera v podvečer; noc v Ankaře strávili v hotelu.

 ?? FOTO BOEING ?? Objednávky na Boeing 737 MAX se do současnost­i vyšplhaly na více než 5000 kusů, bezmála 400 strojů už americký výrobce dodal
FOTO BOEING Objednávky na Boeing 737 MAX se do současnost­i vyšplhaly na více než 5000 kusů, bezmála 400 strojů už americký výrobce dodal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia