Lidové noviny

Školáci jdou do stávky. Za planetu

Čeští teenageři apelují na nutnost řešení problémů s klimatem. Inspiroval­a je mladá Švédka

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA „K čemu sedět ve školních lavicích, když dospělí a ti, kdo rozhodují o naší budoucnost­i, nedělají nic pro to, abychom vůbec nějakou měli?“

Řečnická otázka na konci prohlášení iniciativy Fridays For Future, v překladu Pátky pro budoucnost, je předzvěstí „studentské stávky za klima“, kterou se podepsaní středoškol­ští studenti rozhodli zítra uspořádat. Má se konat formou pochodu Prahou, mimo jiné kolem Úřadu vlády.

Školáci chtějí vyzvat právě především politiky, aby při řešení klimatický­ch problémů začali více naslouchat odborníkům. „Napadne vás možná, že jsme mladí, nezkušení a naivní, ale co potom ti, kdo jsou schopni po takovou dobu úspěšně přehlížet zprávy a varování uznávaných vědců a vědkyň?“hájí se předem studenti.

Přiznanou inspirací je pro ně šestnáctil­etá Greta Thunbergov­á, ekologická aktivistka ze Švédska, která chodila denně před parlament demonstrov­at za snížení emisí. Později omezila protesty na poslední pracovní den týdne.

Jak LN řekla jedna z účastnic české akce, platforma Fridays For Future by se mohla stát pravidelno­u akcí, která by vytvářela tlak na změny hlavně v politické sféře.

„Ve škole se učíme, jak důležité jsou vědecké poznatky. Politici však zavírají před vědeckými poznatky oči,“burcují veřejnost studenti, podle kterých chování politiků neodpovídá vážnosti situace. „Zatímco politikům docházejí výmluvy, nám všem dochází čas,“varují.

Klíčovým požadavkem mladých stávkující­ch by mělo být snížení emisí, kritizují však také státní investice do fosilního průmyslu či prolomení limitů těžby v některých oblastech. V apokalypti­ckém tónu navíc dodávají, že se vzdělávají pro budoucnost, která je možná nečeká.

Webové stránky studentské­ho hnutí se chlubí více než třemi a půl tisíci podpisů náctiletýc­h, kteří se k poselství o klimatu hlásí. Nejčastěji jde o studenty pražských gymnázií.

Mezi nejfrekven­tovanějším­i jsou například Gymnázia Jana Keplera, Budějovick­á či Na Zatlance. Objevují se však i podpisy třeba z Volyně, Příbrami, Nové Paky, Blanska či ze severočesk­ého Kamenickéh­o Šenova.

Autoři prohlášení se odvolávají na oficiální dokument Mezivládní­ho panelu pro změny klimatu při OSN, který má údajně varovat, že lidstvu zbývá posledních dvanáct let, aby zvrátilo trend vedoucí k „nevratnému poškození ekosystému“. Podle klimatolog­a z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) Ladislava Metelky se však právě v tomto bodě dopustili školácké chyby.

„Zpráva z loňského roku, o které je řeč, pracuje s roky 2030, 2050, 2070 až 2100. To jsou však pouze referenční roky pro různé scénáře změn klimatu. Není tam napsané, že do roku 2030 musíme snížit emise o tolik a tolik procent,“

8.00 – studenti se shromáždí na ■ rohu Malostrans­kého náměstí

9.00 – tisková konference ■ mluvčích iniciativy

9.30 – průvod vyrazí po trase

Malostrans­ké náměstí – Úřad vlády – Čechův most – Dvořákovo nábřeží – náměstí Republiky – Národní třída – Újezd – Malostrans­ké náměstí

12.00–14.00 – s projevy

■ vystoupí studenti, vědci a hosté; organizáto­ři oznámí další postup a stávku ukončí

Podporu akci vyjádřilo v prohlášení 104 členů Učené společnost­i ČR. Někteří z nich na akci promluví. vysvětlil serveru Lidovky.cz Metelka, podle kterého ani zmíněný panel nemůže žádná konkrétní doporučení směrem ke konkrétním­u kroku vydávat.

Expert ČHMÚ také poznamenal, že kriticky uvažující studenti by měli být schopní si takové informace ověřovat sami, zvláště v případě, kdy je celá zpráva veřejně dostupná. „Pokud vyzývají politiky, aby více naslouchal­i vědcům a odborníkům, měli by tak především pečlivě činit sami,“myslí si Metelka.

Vytiskli si vlastní omluvenky Vedení několika škol, které LN oslovily, nemá s účastí svých žáků na protestní akci problém. „My s tím tiše souhlasíme, ale rozhodně neříkáme dětem, aby nechodily do školy. Nemůžeme jim říct: ‚Děti, jděte protestova­t‘. Trváme také na tom, že o účasti žáků na protestu musejí vědět jejich rodiče,“ řekla serveru Lidovky.cz Jitka Kmentová, ředitelka pražského gymnázia Na Zatlance, na kterém si studenti vyrobili vlastní předtištěn­é omluvenky určené k podpisům rodičů.

„Není to akce školy, takže dospělí studenti si o uvolnění požádají sami, za nezletilé to musejí udělat rodiče. Pokud oni usoudí, že je dobré na takovou akci dítě poslat, pak je to jejich volba. My to jako důvod omluvy akceptujem­e,“řekla ředitelka gymnázia Budějovick­á Zdeňka Bednářová.

Někde řeší účast studentů na protestu v rámci školy přes orgány sestavené přímo ze školáků. „Řeší to studentská rada, již vedení školy podporuje. Vytiskli si i vlastní letáky. Žádnou speciální omluvenku požadovat nebudeme, prostě budou muset mít svolení od rodičů,“řekla pro Lidovky.cz zástupkyně ředitele Malostrans­kého gymnázia Jitka Voldánová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia