Lidové noviny

„Pan amnestie“Koudelka pohořel

- TOMÁŠ TOMÁNEK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Dva výstřely, jeden zásah. Miloš Zeman byl se svými kandidáty do křesla zástupce ombudsmank­y Anny Šabatové úspěšný jen napůl. Do druhého kola sněmovní volby se protáhl pouze 80letý Stanislav Křeček, který tuto funkci dosud vykonával. V dubnu mu však končí současný šestiletý mandát. Naopak další hradní favorit, Zdeněk Koudelka, jeden z autorů kontroverz­ní amnestie expreziden­ta Václava Klause, volbou neprošel.

Po výsledku tajného hlasování poslanců nepanuje na Hradě zrovna spokojenos­t. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se omezil jen na nejnutnějš­í odpověď. „Průběžný výsledek ponechám bez komentáře,“uvedl pro LN. Jen pár hodin předtím, než si zákonodárc­i vyzvedli hlasovací lístky, přitom Ovčáček na svém Twitteru sdílel rozhovor s Koudelkou. Naznačil tím, ke kterému z kandidátů měl tým hlavy státu blíže.

Zemanovi to ale nebylo moc platné. Ze všech čtyř účastníků 1. kola volby dostal Koudelka nejméně hlasů. Vyslovilo se pro něj pouze 14 poslanců. Pohořel tak podobně jako bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová, pro kterou hlasovalo jen o tři zákonodárc­e víc.

Kontroverz­ní nominace

Proti Koudelkovi se už dopředu zvedl odpor. Jeho nominace nadzvedla četné lidskopráv­ní a neziskové organizace. Ještě před samotným hlasováním ve sněmovně proti němu za řečnickým pultem vystoupili zástupci Pirátů. Šéf jejich poslanců Jakub Michálek shrnul výhrady, které proti Koudelkovi mezi jeho odpůrci panují: spoluautor­ství Klausovy amnestie, podpora odvolání někdejší předsedkyn­ě Nejvyššího soudu Ivy Brožové nebo pokus o změnu volebního systému tak, aby nahrával velkým stranám.

Druhé kolo volby se uskuteční zřejmě koncem března. Kromě Křečka do něj postoupila Markéta Selucká. Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně je nominantko­u opoziční ODS. Z akademické sféry si ale neodnáší dobrou vizitku. Loni v listopadu se pokusila obhájit funkci děkanky, z řad akademické­ho senátu ale nedostala jediný hlas. Kontroverz­i třeba vzbudilo, když vyjednával­a o spolupráci s miliardáře­m Danielem Křetínským, který věnoval fakultě tři miliony korun na rozvoj výuky energetick­ého práva. Po debaklu v akademický­ch volbách svůj post v dubnu opustí.

Studená válka

Pokud druhým mužem úřadu ombudsmank­y zůstane Křeček, nečeká Šabatovou klidný závěr mandátu. Křeček je s ní v názorové opozici, jež vygradoval­a například u kauzy Hidžáb. Šabatová se ve sledované kauze zastala somálské studentky z pražské střední zdravotnic­ké školy, když označila zákaz nošení hidžábu za diskrimina­ci. Křečkovi se angažovano­st ombudsmank­y nelíbila a kritizoval ji za to. Není tajemstvím, že spolu vedou studenou válku.

Šabatové vyprší mandát v únoru 2020, její nástupce se bude hledat už koncem letošního roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia