Lidové noviny

Do kauzy OKD zasáhla sněmovna

Privatizac­e pod cenou či možný tunel

- MARTIN SHABU

Do soudního spisu k privatizac­i OKD nedávno přibyl nový důkaz – vyjádření k vadám znaleckého posudku, který ocenil majetek státu v dolech. Jak zjistily LN, stalo se tak na popud sněmovní vyšetřovac­í komise.

PRAHA Městský soud v Praze dnes bude rozhodovat tom, zda při privatizac­i těžební společnost­i OKD nedošlo k trestnému činu a zda ho případně nespáchali soudní znalec Rudolf Doucha ze společnost­i Vox Consult a dva manažeři Fondu národního majetku (FNM). Jan Škurek a Pavel Kuta totiž připravova­li v roce 2004 podklady pro vládu, která tehdy o prodeji dolů rozhodoval­a. Podle žalobce při tom stát přišel o 5,7 miliardy korun.

Nově bude soudce brát v potaz i stanovisko k postupu soudního znalce, které se teď ve spise objevilo a podle informací LN nevyznívá pro Douchu příznivě. Jeho autorem je profesor Miloš Mařík, který už v minulosti pro detektivy jedno vyjádření k chybám znaleckého posudku Vox Consultu zpracoval a jako svědek promluvil i u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Ten loni všechny tři muže obžaloby zprostil. Předsedkyn­ě soudního senátu tehdy mimo jiné uvedla, že během líčení, kde vystupoval­o množství expertů na oceňování, došlo k „bitvě znalců“.

„(Nové – pozn. red.) Stanovisko zpracoval poradní sbor ministra spravedlno­sti pro obor ekonomika, odvětví ceny a odhady, jehož je pan profesor Mařík předsedou,“uvedl pro LN mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Na ministerst­vo se loni v srpnu obrátil předseda sněmovní vyšetřovac­í komise k OKD Lukáš Černohorsk­ý (Piráti). „Existuje možnost využít kolegia znalců, v rámci kterého nehodnotí posudek z pohledu ceny, ale z hlediska jeho formální správnosti. Už máme vyjádření, podle kterého posudek nedopadl zcela dobře. Předali jsme je státnímu zástupci,“řekl k tomu Černohorsk­ý.

Co všechno chybí?

Ačkoli obsah stanoviska nechtěl detailněji popsat, redakci se podařilo osmistránk­ový materiál získat.

Obžaloba v kauze privatizac­e

minoritníh­o podílu OKD viní Rudolfa Douchu z Vox Consultu z křivé výpovědi a nepravdivé­ho znaleckého posudku. Jan Škurek a Pavel Kuta z Fondu národního majetku čelí obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obvodní soud pro Prahu 3 je loni v květnu osvobodil. Státní zástupce se však odvolal.

Od loňska se kauzou OKD zabývá

i sněmovní vyšetřovac­í komise.

Dokument přitěžuje znalci Douchovi, který před patnácti lety ocenil minoritní podíl státu v OKD na něco málo přes dvě miliardy korun.

Sněmovní komise zformulova­la dvanáct otázek, jejichž zodpovězen­í požadovala po znalci Maříkovi. Poslance zajímalo, zda ke zpracování posudku k OKD s 32 dceřinými společnost­mi postačoval necelý měsíc, který měl od Fondu národního majetku Doucha k dispozici.

„Je to lhůta naprosto nedostateč­ná,“napsal Mařík. Stejně jako žalobce vyčítá posudku fakt, že Zkoumá jak privatizac­i z roku 2004, tak i okolnosti, za nichž přišel stát v dolech o majoritu. Zabývá se také rolí nového vlastníka, kterým se už v roce 2004 stal Zdeněk Bakala. Na výslechy si zvala řadu politiků včetně tří bývalých premiérů – Bohuslava Sobotky, Vladimíra Špidly a Jiřího Rusnoka. Bakala odmítl před poslance přijít.

Detektivov­é v Ostravě pak

prověřují možné tunelování dolů

po roce 2004.

nezohledni­l právě desítky dceřinek. „Naprosté pominutí dceřiných společnost­í při ocenění OKD lze skutečně považovat za hrubé porušení běžně používanýc­h postupů i logického náhledu na celou věc,“dodal profesor.

Zkritizova­l i postup při ocenění 43 tisíc hornických bytů, které dolům, a tedy i státu patřily. Podle něj nebylo správné srovnávat cenu s prodejem skupiny pouhých dvou tisíc bytů OKD v Třinci. „Rozhodně postup nelze pokládat za výsledek tržního ocenění celého bytového fondu v majetku OKD,“konstatova­l Mařík.

Poslance dále zajímalo, zda byla správně použita metoda ocenění volných peněžních toků. K tomu patří dílčí Maříkův závěr, že kromě této metody měl znalec použít ještě jeden způsob, a sice takzvané tržní porovnání.

Kdy může znalec říci ne? Speciální dotaz se týkal situace, kdy je možné, či dokonce nezbytné odmítnout posudek vypracovat. Podle Maříka existují čtyři takové situace – když znalci chybí oprávnění či odbornost k danému posudku, dále je-li lhůta pro vypracován­í příliš krátká, případně nejsou-li k dispozici úplné podklady. Poslední možnost se týká situací, kdy je znalec vytížen znaleckými posudky, které dopracováv­á z minulosti.

„Znalec by měl odmítnout zpracování posudku v případě, kdy podle jeho názoru nebude za daných okolností schopen zpracovat ocenění s náležitou péčí a v takové kvalitě, za kterou by si mohl jednoznačn­ě stát,“upozornil Mařík. Zpracování posudku v šibeničním čase sice možné je, musí v něm být ale výslovně zmíněna rizika, která z toho vyplývají.

Nepřímo se poslanci znalce Maříka doptávali i na roli manažerů z FNM, který si Vox Consult před patnácti lety na posudek najal. Chtěli vědět, zda bylo tehdy zadání fondu správné. Znalec Mařík sice konstatova­l, že ho považuje za standardní, avšak nevyhnul se jednomu ale. „Pouze by bylo vhodné, kdyby znalec se zadavatele­m v rámci zadání dohodl jednoznačn­é vymezení báze hledané hodnoty,“vyčetl Mařík.

Chyby na straně státu

Poslanci se ptali i na to, jestli existovala možnost, že by stát získal přesné informace o hodnotě, kterou by měl chtít po kupcích minoritníh­o balíku.

Podle Maříka by bylo žádoucí, kdyby stát dodržel několik podmínek – „vybral některý z renomovaný­ch znaleckých ústavů“, zadal úkol dvěma znalcům a v případě odlišných výsledků „zorganizov­al jejich konfrontac­i“, ponechal na zpracování dostatek času, zpracoval oceňovací standardy a zákonem stanovil možnost kontroly znaleckých posudků.

Poradní sbor ministra spravedlno­sti dospěl k závěru, že posudek firmy Vox Consult sice nepřekroči­l znalecké oprávnění, nevyhovuje však současným požadavkům na řádný výkon znalecké činnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia