Lidové noviny

Úřady slibují, že v provozu uspoří až 10 %

-

PRAHA Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) včera při jednáních o rozpočtu na příští rok zdůraznila, že prioritou zůstávají investice a závazky vlády. Proto by se nebránila tomu, aby více peněz příští rok získala ministerst­va dopravy, obrany nebo školství.

„Je důležité pokračovat ve výstavbě dálnic a infrastruk­tury. Ráda bych, aby více dostalo ministerst­vo obrany, kde plníme alianční závazky, i ministerst­vo dopravy, aby pokračoval­a výstavba dálnic. Určitě se bavíme o školství, kde dokončujem­e reformu, slíbili jsme navýšení platů učitelů,“uvedla Schillerov­á.

Příjmy státního rozpočtu na příští rok bude podle ní možné navrhnout až během dubna, kdy již budou k dispozici přesná čísla od Českého statistick­ého úřadu. První návrh rozpočtu pak má ministryně předložit vládě do konce dubna.

„Je příliš mnoho neznámých, predikce příjmů ještě není známá. Budeme odhadovat nejdříve v dubnu. Budu se ale snažit udělat vše pro udržení schodku 40 miliard korun,“uvedla. Dále upozornila, že jednání jsou teprve začátkem diskuse o rozpočtu na příští rok. „Ono to není o škrtech. Je to standardní jednání o rozpočtu,“uvedla.

Schillerov­á včera jednala se všemi ministry za hnutí ANO a s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který zastupoval ministry ČSSD. „Všichni kolegové přišli s konstrukti­vními návrhy. Navrhují buď přímo škrty u zaměstnanc­ů o sedm až deset procent. Zvažují i zrušení agend. Každopádně jsou schopni ušetřit deset procent v provozních výdajích,“uvedla.

Po jednání s Hamáčkem řekla, že úspory v provozních výdajích jsou možné ve všech kapitolách. „Věřím, že i ministři za sociální demokracii ten prostor budou vidět,“doplnila.

Schillerov­á již v únoru vyzvala ministry při debatě o rozpočtu na příští rok, kdy stát počítá s nižším tempem růstu než dosud, k hledání úspor a navrhla snížit počet státních zaměstnanc­ů o deset procent. Zároveň přišla s návrhem snížit výdaje o 25 miliard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia