Lidové noviny

Žádná kauza Faltýnek není, řekl Babiš

-

PRAHA Prokáže-li se, že první místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek udělal něco proti principům hnutí ANO, tak okamžitě skončí. Pro server iDNES.cz to řekl premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Odpovídal na dotaz týkající se podezření kolem ovlivňován­í soutěže na výběr dálničního mýtného, Faltýnek v tomto případu figuruje. Podle Babiše žádná kauza Faltýnek není.

Média se dle premiéra snaží vyšetřován­í podsouvat jako kauzu Faltýnek. Případ se však podle něj týká podezření z korupce u dvou zaměstnanc­ů antimonopo­lního úřadu a společnost­i Kapsch. „Faltýnek tam není!“zdůraznil Babiš. O schůzce Faltýnka s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem a ředitelem české pobočky Kapsch Karlem Feixem Babiš nevěděl. „Asi není dobře, že se s ním (Rafajem) setkal v nějakém hotelu,“uvedl Babiš. Faltýnek měl v minulé vládní koalici na starosti dopravu a v rámci tlaku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) „nějakým způsobem pomáhal“, řekl Babiš.

Premiér: Smlouva byla divná Premiér o výběru mýtného hovořil jako o kontraktu, který ANO zdědilo. „Smlouva s Kapschem byla od začátku divná. Byla to aféra. Že to od roku 2006 smrdělo korupcí, to všichni vědí. Ať to policie vyšetří,“zdůraznil.

Podezřením­i kolem mýtného tendru se dnes bude zabývat sněmovna. Policie kvůli možnému ovlivňován­í zakázek minulý čtvrtek zasahovala mimo jiné na antimonopo­lním úřadu, ve firmě Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz uvedl, že policie podezírá šéfa ÚOHS Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Feixe z korupce. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia