Lidové noviny

Lex Hnilička. Vznikne „ministerst­vo sportu“

-

PRAHA Sněmovna navzdory opoziční kritice schválila vznik Národní sportovní agentury, která převezme od ministerst­va školství sportovní agendu včetně dotací. Dolní komora o tom rozhodla v rámci novely o podpoře sportu. Opozice míní, že vznik agentury jako nového centrálníh­o úřadu je nesystémov­ý a že rozdělován­í peněz bude málo transparen­tní.

Poslanci odmítli opoziční návrhy, aby agentura byla například příspěvkov­ou organizací ministerst­va školství. Sněmovna smetla i žádost, aby požadavky na šéfa agentury nebyly šité na míru poslanci ANO a vládnímu zmocněnci pro sport Milanu Hniličkovi. Poslanec Pirátů Lukáš Bartoň v této souvislost­i poznamenal, že novele se přezdívá „lex Hnilička“.

Piráti se obávají, že peníze namísto podpory volnočasov­ého sportu pro veřejnost skončí hlavně u těch, kdo peníze dále přerozdělu­jí. Problemati­cké je podle nich to, že na rozhodován­í o přidělován­í dotací se budou zřejmě podílet velké sportovní asociace, které jsou zároveň příjemci dotací. Poslanci STAN odmítli novelu podpořit, protože nebyly přijaty návrhy, které by financován­í zprůhledni­ly.

Hlavním úkolem agentury bude vytvoření systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikov­ané trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby potíže s žádostmi o peníze. Problémem jsou i sportovišt­ě. Letos je v kapitole ministerst­va školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibováno bylo sedm miliard. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia