Lidové noviny

Britové odmítli brexit bez dohody

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA „Stalo se to, že lidé, kteří vždy toužili po brexitu, hlasovali proti němu, což je pro premiérku (Theresu Mayovou) nesnesitel­né,“uvedl včera pro Sky News bývalý premiér David Cameron, čímž zhodnotil úterní porážku britské premiérky v Dolní sněmovně. Poté, co se poslanci usnesli, že nechtějí dohodu vyjednanou týmem Mayové, následoval­o další hlasování, které mělo vyjasnit, jak si zákonodárc­i představuj­í odchod Spojeného království z evropských struktur. Konkrétně zda chtějí opustit Evropskou unii bez jakékoliv dohody.

Ukázalo se, že ani tato varianta není pro Brity přijatelná. Odmítli ji 312 hlasy proti 308. V následném hlasování o vládním návrhu to ještě potvrdili poměrem 321 proti 278 hlasům.

Co vlastně Britové chtějí? Výsledek hlasování byl přitom téměř jasný již v předstihu. O otázce tzv. divokého či tvrdého brexitu se rozhodoval­o na půdě parlamentu jen před několika týdny. I tehdy poslanci markantní většinou tuto možnost odmítli. Mayová je tak postavena do nezávidění­hodné situace. Poslanci chtějí brexit, nechtějí však dohodu, kterou vláda Mayové vyjednala, ale zároveň se bojí dopadů brexitu bez dohody.

„Myslím, že by se premiérka měla podívat po jiných alternativ­ách, protože nemůže pokračovat v situaci, kdy poslanci odmítají brexit, ačkoliv ho chtějí,“doporučil Mayové bývalý premiér Cameron, z jehož iniciativy celý odchod Velké Británie z Evropské unie započal. Nadcházejí­cí události jsou však pro dnešek již stanovené. Parlament čeká poslední z trojice hlasování, ve kterém zákonodárc­i rozhodnou, zda chtějí, aby Velká Británie odešla z EU k 29. březnu, či zda potřebují odklad tohoto termínu k dalším vyjednáván­ím. Tato varianta je sice vysoce pravděpodo­bná, jelikož do brexitu zbývá pouhých 15 dní a Britové by ocenili více času, ale na druhou stranu komplikova­ná dalším jednáním se sedmadvace­ti státy EU, které se musí na odkladu brexitu jednohlasn­ě shodnout.

Podle analytiků bude ale velice složité přesvědčit státy EU27, aby Británii poskytly odklad, když z jejich strany již vyjednáván­í skončilo a není důvod k dalším průtahům brexitu.

Podle hlavního brexitovéh­o vyjednavač­e EU Michela Barniera nebylo riziko odchodu Británie z Unie bez dohody nikdy vyšší. Evropští politici by to podle něj neměli podceňovat, stejně jako důsledky tohoto scénáře.

I proto Evropská komise včera oznámila balíček nařízení, která vstoupí v platnost 29. března v případě, že dojde na tvrdý brexit. Podobně negativně se k výsledku úterního jednání postavila i německá vláda. Podle její mluvčí Německo lituje, že britští poslanci znovu odmítli brexitovou dohodu, zdůraznila však, že brexit bez dohody „by nebyl v ničím zájmu“.

Bude další referendum?

V ostrovním státě však pořád zůstává naděje v některých z hlavních hybatelů odchodu Británie z EU. Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson je přesvědčen, že se „za pět minut dvanáct“podaří dohodu s EU uzavřít a Británie opustí evropský blok s dohodou a v plánovaném termínu.

Jako nejlepší možné východisko ze současné situace vidí někteří komentátoř­i další referendum, jiní považují za pravděpodo­bnější předčasné volby. Obě varianty by přitom nahrály do karet opozici.

Pro premiérku by ale nové volby znamenaly konec, jelikož již v prosinci oznámila, že Konzervati­vní stranu nepovede do příštích voleb jako její lídr. Mayová jako jedno z možných řešení zmínila vypsání druhého referenda, což by podle ní ale znamenalo, že Británie z Evropské unie nevystoupí. Zároveň varovala, že krátký odklad brexitu je možný jen tehdy, pokud bude k dispozici dohoda, a delší odložení znamená účast Británie ve volbách do Evropského parlamentu.

Předseda Dolní sněmovny John Bercow uvedl, že o odklad do 30. června vláda požádá jen tehdy, když parlament do 20. března brexitovou dohodu schválí. Nové referendum o brexitu podle svých slov navrhl Mayové také český premiér Andrej Babiš v sobotním telefonick­ém rozhovoru. „Říkal jsem jí, že nejlepším řešením by bylo, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. Proto jsem přesvědčen, že stojí za to vypsat nové referendum,“napsal tým předsedy vlády na Twitter.

Poté, co britský parlament v úterý již podruhé odmítl dohodu premiérky Theresy Mayové o brexitu, se sněmovna opět sešla, aby řešila otázky spojené s odchodem Velké Británie z EU. Poslanci odmítli brexit bez dohody a ve hře je ústy Mayové i nové referendum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia