Lidové noviny

Německá instituce: Bojovníci IS jsou jako Židé

-

FRANKFURT/PRAHA Komunitní vzdělávací středisko Anny Frankové ve Frankfurtu nad Mohanem se dostalo pod palbu poté, co se jeho vedení na Twitteru rozhodlo kritizovat vládní nařízení, jež připraví o německé občanství bojovníky takzvaného Islámského státu (IS). Vláda také o občanství připraví kohokoliv, kdo bude bojovat za jakoukoliv teroristic­kou organizaci.

Vzdělávací centrum však tento přístup odmítá. Přirovnává totiž chování vlády k přístupu nacistické­ho Německa k židovské populaci. „Nacisté hojně využívali prostředků naturaliza­ce,“stojí v jednom z pěti tweetů organizace. „V několika vlnách bylo vyhoštěno na 39 tisíc lidí, speciálně Židů. V listopadu 1941 pak automatick­y ztratili občanství, když opustili území třetí říše ať už dobrovolně, nebo byli deportován­i.“

Centrum připomíná, že takto přišli o občanství například Albert Einstein nebo třeba teoretička totalitníc­h režimů Hannah Ahrendtová. „V demokracií­ch odebrání občanství znamená odebrání možnosti účastnit se. Proto právníci před tímto krokem varují,“napsalo centrum.

Snesla se kritika

Stanovisko organizace k odebírání státního občanství někdejším bojovníkům IS ale vyvolalo negativní reakce na sociálních sítích: „Jaké vzdělávání chtějí předávat, když tímto způsobem vytrhují věci z kontextu? Jedni (bojovníci IS) se aktivně podíleli na etnických čistkách, jiní byli jejich oběťmi (Židé)?“

Jiné reakce poukazoval­y na nemožnost srovnávat počínání německých islamistic­kých bojovníků, kteří se pro svou dráhu vydali na základě vlastního rozhodnutí, a osudu Židů, kteří si svůj osud dobrovolně nevybrali.

Anne Franková pocházela z Frankfurtu nad Mohanem a vzdělávací instituce, která dostala její jméno, byla založena v roce 1994 při příležitos­ti 65. výročí jejího narození. Je financován­a ze soukromých darů a příspěvků jejích členů. Spolupracu­je mimo jiné s Evangelick­ou vzdělávací akademií v Arnoldstei­nu nebo Nadací Heinricha Bölla, která je blízká německým Zeleným.

Zmíněná instituce nabízí například program na trénink demokracie s cílem zvýšit citlivost hlavně mladých lidí vůči projevům rasismu, antisemiti­smu nebo xenofobie.

Prohlášení organizace přišlo v reakci na zprávu serveru Deutsche Welle, který minulý týden informoval, že německá vláda sebere občanství všem, kteří se „podíleli na bojových operacích v zahraničí pro teroristic­ké organizace“. O práva německých občanů by tak teoreticky neměly přijít vdovy po islamistic­kých bojovnícíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia