Lidové noviny

Arabské peníze pokoušejí La Scalu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Saúdská Arábie nabízí nejprestiž­nějšímu italskému opernímu domu pohádkové peníze výměnou za křeslo ve správní radě La Scaly. Veřejnost, politici a manažeři nejsou v názoru, zda nabídku přijmout, jednotní.

MILÁN/PRAHA Je jí 240 let, dirigovali v ní Arturo Toscanini či Claudio Abbado a zpívají tam největší světová operní esa: La Scala, jedna z nejoceňova­nějších operních institucí světa v severoital­ském Miláně. Teď se hraje o to, zda v její správní radě zasedne zástupce Saúdské Arábie výměnou za štědrou finanční dotaci ve výši 15 milionů eur (asi 385 milionů korun) plus další benefity.

V Itálii zaznívají hlasy jako „naše kultura není na prodej“či „nechte si vaše ropné peníze“. Proti saúdskoara­bské intervenci do jednoho z nejvýznamn­ějších kulturních stánků Itálie se vyslovili vedle řady lidí z kulturní scény také politici: plán ostře odmítla vládní pravicová Liga (Lega), proti se postavil i stále vlivný expremiér Silvio Berlusconi (Vzhůru, Itálie!). Negativní hlasy spojuje jeden společný jmenovatel, a to námitka, že stav lidských práv je v Saúdské Arábii tak špatný, že jakýkoli vstup do výkladní skříně západní kultury nepřichází v úvahu.

Jako Louvre v Emirátech

Zda to ale bude stačit k tomu, aby saúdskoara­bskému ministru kultury Muhammadov­i Farhanovi al Saúdovi (právě on by se stal zástupcem blízkových­odní země ve správní radě) zůstaly dveře La Scaly zavřené, není vůbec jisté.

Podle Alexandera Pereiry, generálníh­o ředitele La Scaly, jde o smysluplný projekt, který se začal rodit během otevření operní sezony loni v prosinci. Toho se zúčastnil i saúdskoara­bský ministr kultury. „Ministr nám vysvětlil, že Saúdská Arábie má zájem na takovém partnerstv­í s La Scalou, které by bylo podobného typu, jako má Louvre s Abú Dhabí,“řekl Pereira listu La Stampa.

Pobočka světoznámé pařížské galerie Louvre funguje v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech od roku 2017 na základě třicetilet­é smlouvy s francouzsk­ou vládou. Abú Dhabí za to zaplatilo stovky milionů eur.

Pereira dále vysvětlil, že součástí projektu by bylo i otevření hudební a taneční konzervato­ře v Rijádu, kterou by vedli experti z La Scaly. Ředitel zdůraznil, že škola by byla otevřena chlapcům i dívkám a přinesla by La Scale dalších 7 milionů eur (asi 180 milionů korun) nad rámec „sponzorské­ho příspěvku“ve výši 15 milionů eur, rozloženéh­o do pěti let. Pereira, národností Rakušan, dokázal od svého nástupu do funkce v roce 2014 do La Scaly přilákat bohaté sponzory a nikdy se netajil názorem, že vstup soukromých peněz do operního domu představuj­e jedinou cestu, jak si La Scala může udržet světovou kvalitu. Saúdskoara­bský plán je dalším krokem této strategie.

Ředitel La Scaly uznává, že stav lidských práv v zemi potenciáln­ího sponzora je špatný, nicméně staví se k problému pragmatick­y. „Pokud nezačneme dělat nic směrem k tomu, aby se ta situace (lidská práva v Saúdské Arábii, pozn. red.) změnila, tak zůstane vše při starém. A jestliže naším rozhodnutí­m získá v Rijádu 400 chlapců a dívek kvalitní hudební vzdělání, tak to bude dobrá věc,“řekl podle La Stampy Pereira.

Jiného názoru je italský ministr kultury Alberto Bonisoli, který se nechal slyšet, že „... již od dob starého Říma se sice říká Pecunia non olet (Peníze nesmrdí), nedomnívám se však, že bychom z etického hlediska měli tento princip užívat za každou cenu.“

Nejasný zůstává názor milánského starosty Giuseppe Saly, který je současně předsedou správní rady La Scaly a jehož postoj může být klíčový. Na otázku, zda plán podporuje, Sala odmítl odpovědět s tím, že nechce ovlivňovat rozhodnutí správní rady. Ta by měla o saúdskoara­bském sponzoring­u hlasovat 18. března.

 ?? REUTERS ?? La Scala je jeden ze světově nejproslul­ejších operních domů
REUTERS La Scala je jeden ze světově nejproslul­ejších operních domů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia