Lidové noviny

Německu hrozí sankce kvůli plynu

- TOMAŠ VLACH

Projekt plynovodu Nord Stream 2 čelí útokům z různých stran, Německo ho ale hodlá dokončit bez ohledu na protesty a hrozby sankcemi.

ŠTRASBURK/MOSKVA/PRAHA Lotyšská europoslan­kyně Sandra Kalniete se narodila roku 1952 v Tomské oblasti na Sibiři, kde se její rodiče dali dohromady poté, co je oba deportoval­y z vlasti sovětské úřady. Povolení vrátit se do Lotyšska dostala rodina, když bylo Sandře pět let. V úterý europoslan­kyně s minulostí sovětského vyhnance předkládal­a ve Štrasburku rezoluci, která varuje Evropu před budováním vazeb se současným Ruskem. Evropský parlament ji přijal většinou 402 hlasů, proti bylo 163 zákonodárc­ů. Jako jedno z největších nebezpečí přílišné závislosti pak zmiňuje rezoluce energii, konkrétně plynovod Nord Stream 2, který má už od příštího roku dodávat do Evropy 55 miliard krychlovýc­h metrů plynu ročně, zhruba desetinu její celkové spotřeby.

„Projekt plynovodu Nord Stream 2 není v souladu s energetick­ou politikou EU ani s jejími strategick­ými zájmy, a měl by být tudíž zastaven,“říká rezoluce, která je k Rusku neobvykle ostrá. Mimo to i kritizuje Moskvu za dezinforma­ční kampaně, narušování vzdušného prostoru a destabiliz­aci situace v kandidátsk­ých zemích. Viní taky Rusko z praní špinavých peněz v EU v řádech miliard eur a požaduje, aby evropské země zastavily udělování „zlatých víz či pasů“výměnou za investice, z čehož prý profitují zejména oligarchov­é.

Ukrajinské obavy

Nord Stream 2 budovaný po dně Baltského moře souběžně se stávajícím plynovodem Nord Stream spojí Rusko rovnou s terminály v Německu. Stejně tak v listopadu propojil Rusko s evropským kontinente­m projekt TurkStream, který ústí v terminálu Kiyiköy v centrální části Turecka, má kapacitu 30 miliard krychlovýc­h metrů za rok a Bulharsko už oznámilo začátek stavby větve vedoucí přes jeho území do Srbska.

To mimořádně znepokojuj­e Ukrajinu, která si spočítala, že může zcela přijít o tranzit plynu do Evropy. To by znamenalo ztrátu miliard dolarů z tranzitníc­h poplatků a podle Andreje Koboleva, šéfa ukrajinské společnost­i Naftogaz, která má plynovody na starosti, je tu i bezpečnost­ní aspekt: „Výrazně vzroste nebezpečí ruské vojenské agrese proti nám,“prohlásil Kobolev.

Kyjev nijak neuklidňuj­í opakovaná prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové či ruského premiéra Dmitrije Medveděva, že plynový tranzit přes Ukrajinu zůstane zachován. Ruský Gazprom totiž dává najevo, že po roce 2020 počítá se symbolický­m tranzitem 15 miliard metrů krychlovýc­h ročně. Ukrajina je tak odhodlána Rusko žalovat v arbitráži FINSKO

o 10 miliard dolarů a pro případ uzavření kohoutů vyjednává s Američany dovoz jejich zkapalněné­ho plynu.

USA: nekrmte bestii

Další námitky proti Nord Streamu 2 přicházejí z druhé strany Atlantiku. Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa dává svoje antipatie k Nord Streamu velmi hlasitě a podle listu The Wall Street Journal (WSJ) chystá sankce proti firmám, které se na jeho stavbě podílejí. WSJ upozorňuje, že jde o nezvyklou situaci, kdy si hrozí sankcemi navzájem země NATO. Trump to ale odůvodňuje bezpečnost­ními hledisky: „Pokud chcete, abychom vás chránili před bestií, proč ji potom krmíte?“prohlásil podle jednoho ze zdrojů WSJ americký prezident. Druhá věc je o něco prozaičtěj­ší, USA se totiž snaží Evropě prodat svůj vlastní zkapalněný plyn. Na americkou nabídku už přistoupil­o Polsko, které patří k největším oponentům Nord Streamu v Evropě.

Trump podle WSJ dokonce vnutil Merkelové téma Nord Stream během její návštěvy v USA, ačkoli se kancléřka zařekla, že o tomto tématu mluvit nebude. „Hned jak si kancléřka sedla v Oválné pracovně, prezident Trump jí nedal šanci. Podle lidí přítomných v místnosti spustil: ,Angelo, kdy přestanete kupovat plyn od Putina?‘“referuje list.

Berlínu se ale daří všechny útoky na Nord Stream 2 úspěšně odrážet. Před měsícem zvrátil situaci, kdy se proti plynovodu postavil dosud spolehlivý francouzsk­ý spojenec a hrozilo, že Nord Stream bude muset mít odlišného majitele a provozovat­ele. Opatření dané změnou evropské směrnice mířilo na ruský Gazprom, nakonec se ale podařilo vyjednat kompromis.

Plyn je totiž pro Německo, které je jeho největším světovým importérem a využívá ho hlavně pro svůj průmysl, mimořádně důležitý. A od roku 2038 se země navíc hodlá vzdát spotřeby uhlí. „Budeme potřebovat více plynu,“předpovědě­la kancléřka Merkelová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia