Lidové noviny

USA varují Němce před Huawei

Příští týden se má v Německu konat aukce frekvencí pro superrychl­ý internet. Vláda přitom odmítla předem vyloučit čínské firmy.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Americký velvyslane­c v Německu Richard Grenell si nikdy nedělal příliš hlavu s diplomatic­kou etiketou.

Již před několika týdny otevřeně varoval německé firmy, které jsou zapojeny do projektu kontroverz­ního rusko-německého plynovodu Nord

Stream 2, že je mohou v případě dokončení projektu postihnout americké sankce. Proto rozeslal vedení těchto společnost­í příslušné dopisy. Teď si vzal Grenell na mušku plánované vybudování infrastruk­tury pro superrychl­ou mobilní síť 5G.

Minulý pátek poslal dopis německému ministrovi hospodářst­ví Peteru Altmaierov­i. V něm varoval, že pokud by se koncern Huawei nebo jiné čínské společnost­i podílely na výstavbě mobilní sítě nové generace v Německu, nemohly by USA pokračovat ve výměně informací mezi americkými a německými tajnými službami v dosavadním rozsahu.

Očekává se, že příslušná aukce proběhne v Německu 19. března a Huawei patří k těm firmám, které se jí budou účastnit. Ministr Altmeier přitom již dříve prohlásil, že německá vláda nechce čínské zájemce předem vylučovat. „Spojené státy nevěří tomu, že by bezpečnost­ní riziko vycházejíc­í od Huawei a dalších čínských společnost­í, mohlo být zmírněno ústními nebo písemnými ujištěními Číňanů,“bylo uvedeno v Grenellově dopise. Velvyslane­c poukázal na to, že vzhledem k tomu, že je výměna dat mezi spojenci tak intenzívní, musí mít každý útok na některou z dílčích sítí dopady na bezpečnost všech spojenců a partnerů.

„Abych to zjednoduši­l. Německo a Spojené státy spolupracu­jí tak úzce, že všechno co uděláte vy, se dotkne i nás,“napsal Grenell doslova.

Na kritiku americké strany reagovala kancléřka Angela Merkelová tím, že Německo si definuje samo a suverénně bezpečnost­ní standardy v digitální oblasti. Intervenci amerického velvyslanc­e včera ostře kritizoval i její předchůdce v čele vlády, kancléř Gerhard Schröder. „To je nestoudné vydírání,“uvedl sociálněde­mokratický politik, jenž stál v čele vlády v letech 1998 až 2005.

Právě Schröder ale zároveň čelí soustavné kritice, že jako dlouholetý šéf dozorčí rady společnost­i, která provozuje plynovod Nord Stream, patří nejenom k jeho největším stoupencům, ale je i lobbistou za ruské zájmy. Pokud by Američané skutečně omezili spolupráci svých tajných služeb s německými, byla by to pro Berlín velká rána. Německá zpravodajs­ká služba BND dostala v minulosti od americké strany řadu citlivých informací, které následně využila při boji proti terorismu.

Ostře sledovaná firma

Svá varování formulují Američané dlouhodobě. Již na únorové bezpečnost­ní konferenci v Mnichově připomněl americký viceprezid­ent Mike Pence, že Číňané mají zákon, který údajně ukládá firmám, jako je Huawei, sdílet svá data se státem a jeho institucem­i.

Podobné pochybnost­i má ovšem i řada bezpečnost­ních expertů v Evropské unii. Nedávno přijali poslanci Evropského parlamentu odpovídají­cí usnesení, i když je právně nezávazné.

Americký velvyslane­c v Německu vzbuzuje rozruch již od okamžiku, kdy loni na jaře nastoupil svou misi v Berlíně. Krátce po převzetí úřadu poskytl rozhovor portálu Breitbart, který v minulosti vedl někdejší stratég prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon. V něm mimo jiné uvedl, že vzestup konzervati­vních sil v řadě zemí souvisí s krachem levicových koncepcí. „Chtěl bych určitě posílit ostatní konzervati­vce v Evropě,“definoval Grenell svůj úkol v Německu. Spolu se svým životním partnerem se také zapojuje do společensk­ého života v Berlíně, o čemž pak referují německá bulvární média.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia