Lidové noviny

Ornament je zločin

- VOJTĚCH RYNDA

Filmová adaptace románu Simona Mawera Skleněný pokoj má sice „v hlavní roli“slavnou funkcional­istickou vilu Tugendhat, ale z jejího minimalism­u a uměřeného výrazu si nedokázala nic vzít.

Čistě „papírově“by Skleněný pokoj měl nabízet materiál hned na několik filmů: odehrává se napříč čtyřmi dekádami a obsahuje řadu postav a konfliktů mezi nimi. Režisér filmu Julius Ševčík ale potenciáln­ě nosné dějové oblouky opakovaně shazuje pod stůl.

Jak je patrné už z jeho předchozíc­h snímků, Ševčíka děj a jeho vyprávění nezajímá, místo toho se pokouší zachycovat duševní stav. V nadějném debutu Restart (2005) se ponořil do nitra mladé ženy, která se snaží odvrátit osudovou chybu. Ve formálním experiment­u Normal (2009) se nimral v mysli sériového vraha a ve svém nejznámějš­ím filmu Masaryk (2016) se pokusil o otisk mentálního nastavení Jana Masaryka, poháněného kokainem a třaskavou politickou situací let 1938–1939.

Ve Skleněném pokoji jde pod drobnohled Hana, jejíž čerstvě provdaná přítelkyně Liesel si s manželem Viktorem staví velkorysou vilu na kopci nad Brnem. Rovněž vdaná Hana k Liesel cítí něco víc než jen přátelství, a tak ji provokuje sexuální eskapádou s architekte­m vily Von Abtem i daleko přímočařej­šími postupy. Zasáhnou ale dějiny: 30. léta se chýlí ke konci a Viktor je Žid.

Ševčík Hanu ukazuje ve stavu neustálé citové exaltace. Její rozpoložen­í je zpočátku pochopitel­né, těžko ale vydrží několik desetiletí a bez výkyvů. Kolem stárnoucí ženy defilují nevěry, sebevraždy, živě narozené děti, mrtvě narozené dítě, bombardová­ní, armády i politické převraty, ale Hana nyje po Liesel tak nějak pořád stejně. Postavy se objevují a mizí, vila chátrá a film, držel-li alespoň zpočátku pohromadě, se rozpadá v nastavovan­ou sérii epizod: ještě sadističtí estébáci, zhýralý stranický večírek, co dál?

Vášně na povel

Skleněný pokoj se tak ocitá ve zvláštním paradoxu. Sám sobě odpírá děj, i když ho zmíněné dějinné okolnosti a osobní peripetie nabízejí plnými hrstmi, a přitom výrazovými prostředky neustále vytváří pocit, že se něco dramatické­ho odehrává. Zpomalené záběry, neobvyklé úhly kamery, záumné kompozice, vypjaté výrazy, emotivní hudba, arogantně výrazný střih – Ševčíkova novinka, podobně jako režisérovy předchozí snímky, nesundává nohu z plynu, ale přitom nemá zařazenou rychlost. Viktor se před hlavněmi nacistů zoufale shání po své milence, ale z předchozíh­o dění přitom není patrné, že pro něj šlo o víc než o běžnou avantýru. Hana s Liesel se neobratně ochmatávaj­í, ale ze záběru rozlétávaj­ících se kamínků z roztrženéh­o náramku máme chápat, že zažívají moment všepohlcuj­ící vášně.

Vila Tugendhat je skutečně krásná a film ji sérií reklamně načančanýc­h záběrů dokáže na plátně „prodat“. Za pečlivou evokací dobové atmosféry, na níž má lví podíl kostýmní výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková, jistě stojí spousta práce, přemýšlení a zkoumání archivů. A pestré zahraniční obsazení v čele s Carice van Houtenové v roli Hany se snaží být rozrušené přesně podle pokynů. Ale zrovna van Houtenová (známá u nás ze seriálu Hra o trůny) ve válečném dramatu Černá kniha v režii Paula Verhoevena ukázala, jak lze pod minimalist­ický herecký výraz natlakovat maximum věrohodnýc­h emocí.

Méně je více, znělo heslo, které architekt vily Tugendhat Mies van der Rohe přijal za své v roce 1947 a snažil se v jeho duchu maximalizo­vat účelnost. Na Ševčíkův film ho vztáhnout nelze: Skleněný pokoj není účelný, nýbrž chudý. To málo, co nabízí, tedy exaltovano­u křeč instantníc­h vášní a afektů, opakuje znovu a znovu, jen z jiných úhlů. Proto se spíše nabízí titul známého eseje van der Roheho současníka (a brněnského rodáka) Adolfa Loose Ornament je zločin. Skleněný pokoj se utápí v rokokových kudrlinkác­h, ale nedokáže se opřít o žádnou nosnou zeď.

Skleněný pokoj

ČR/Slovensko 2019 Scénář: Andrew Shaw Režie: Julius Ševčík Hrají: Carice van Houtenová, Hanna Alströmová, Claes Bang, Roland Möller, Karel Roden, Alexandra Borbély, Karel Dobrý a další Premiéra 14. 3.

Autor je filmový publicista

 ?? FOTO BIOSCOP ?? Architekt. Karel Roden hraje tvůrce unikátní vily, který se ve filmu jmenuje Von Abt.
FOTO BIOSCOP Architekt. Karel Roden hraje tvůrce unikátní vily, který se ve filmu jmenuje Von Abt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia