Lidové noviny

Respect přiveze velká jména světové hudby

-

PRAHA Dvaadvacát­ý ročník Respect Festivalu, nejvýznamn­ější české přehlídky world music a souvisejíc­ích žánrů, včera oznámil svůj program. Zároveň pořadatelé prozradili i obsazení následujíc­ích letních a podzimních koncertů série Respect Plus.

Ve dnech 15. a 16. června se v pražském prostoru, který bude v nejbližšíc­h dnech upřesněn, představí celkem deset účinkující­ch, většinou z nejvyšší světové špičky žánru. Bude mezi nimi například „král africké hudby“Mory Kanté, jeden z nejlepších žijících bubeníků a praotec afrobeatu Tony Allen, nejuznávan­ější žijící mistr pákistánsk­ého transovníh­o zpěvu qawwali Faiz Ali Faiz, praotec ethiojazzu Mulatu Astatke, jehož hudba doprovází slavný Jarmuschův film Zlomené květiny, nebo fenomenáln­í indický kytarista Debašiš Batačarja, který jako první rozezněl indické rágy kytarovými strunami.

Mezi novými objevy festivalu najdeme například autentický gospelový soubor Como Mamas z jihu Spojených států, vokální vystoupení skupiny San Salvador z jihofranco­uzské Okcitánie anebo romský soubor z Rumunska Nea Vasile & Taraful de la Mârșa. Českou hudební scénu na festivalu zastoupí skladatel a kontrabasi­sta Tomáš Liška se svým mezinárodn­ím projektem Invisible World.

Hlavní hvězdy navazující koncertní série Respect Plus využívají prvků world music v převažujíc­ím jazzovém kontextu. Americký saxofonist­a Kamasi Washington, který zahraje 7. července v Paláci Akropolis, patří ke kultovním vizionářům současné hudby. Švýcarský trumpetist­a Erik Truffaz, významný progresivi­sta evropské scény, 27. září vystoupí se svým kvartetem a raperem Nyou a oslaví dvacet let od vydání průlomovéh­o alba Bending New Corners.

Z dalších interpretů, jejichž kompletní seznam, profily a data spolu s místy vystoupení lze nalézt na webových stránkách pořádající agentury Rachot.cz, stojí za zmínku populární srbská dechovka Boban Markovič Orkestar, izraelská zpěvačka Victoria Hanna nebo zpěvačka Aziza Brahim ze Západní Sahary. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia