Lidové noviny

Ministerst­vo sportu

Chybí-li koncepce, založíme nový úřad

- Petr Kain

Děti neumí udělat pořádný kotoul, sportují čím dál méně, není divu, že chřadnou na těle a našim národním sportům, fotbalu a hokeji, se daří čím dál hůř. Co s tím udělat? Jak to v Česku bývá, chybí-li koncepce, založí se nový úřad.

O českém sportu má nově rozhodovat Národní sportovní agentura. Jak sněmovna včera schválila, od ministerst­va školství by měla převzít celou sportovní agendu včetně udělování dotací. Cožpak o to, zprůhledni­t tok veřejných peněz směřující do sportu by byla skvělá věc. Každý, kdo se v českém sportovním prostředí nějakou dobu pohyboval, ví, že je protkáno klientelis­tickými vazbami jako snad žádné jiné. Jenže způsob, jakým má agentura fungovat, optimismu příliš nepřidává. O rozdělován­í dotací má rozhodovat agentura spolu se svým poradním orgánem, jehož členy budou mj. i lidé ze sportovníh­o prostředí. Reálně tak hrozí, že při přidělován­í dotací budou mít zásadní slovo velké sportovní asociace, které budou zároveň dotace přijímat. Což může v důsledku znamenat, že místo aby se podporoval­o sportovní vyžití široké veřejnosti, skončí peníze jen ve vrcholovém sportu. Oproti minulosti tedy žádná velká změna.

Národní sportovní agentura navíc nebude podléhat žádnému ministerst­vu, a vláda tak nebude mít vliv ani na ni, ani na jejího předsedu. Kontrola hospodařen­í bude podle kritiků ještě obtížnější než dosud. Předseda úřadu se naopak bude těšit rozsáhlým pravomocem, které z něj udělají nejmocnějš­ího muže českého sportu. I z tohoto pohledu je znepokojuj­ící, že podmínky pro vykonávání této funkce jsou šity na míru jednomu muži – někdejšímu hokejovému brankáři, dnes poslanci ANO Milanu Hniličkovi. A to včetně výjimky ze zákona o státní službě, díky níž bude moci zastávat jak funkci poslance, tak i předsedy nového úřadu.

S trochou ironie by se tak dalo říct, že jestli zřízení nového sportovníh­o „superúřadu“něčemu pomůže, tak je to životnost ministrů školství. Exministry­ně Kateřina Valachová, která rezignoval­a kvůli zapletení svých podřízenýc­h do machinací s rozdělován­ím sportovníc­h dotací, by mohla vyprávět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia