Lidové noviny

Čestné talibanské

Má pravdu Miloš Zeman, nebo Američané?

- Zbyněk Petráček

Nepřítele můžete buď porazit, anebo se s ním dohodnout. To první si žádá vojenské vítězství, nejlépe kapitulaci soupeře. To, nač muselo v roce 1945 přistoupit Německo a Japonsko. Ale můžete jmenovat jediný příklad od roku 1945, kdy byl někdo přinucen ke kapitulaci? Jistě, je to otázka spíše řečnická, a přece vykukuje zpoza války v Afghánistá­nu, časově nejdelší v současném světě.

Po 18 letech války v Afghánistá­nu Západ nedokáže Taliban přivést ke kapitulaci či jen k účinné porážce. K takové, jakou utrpěly arabské státy od Izraele v červnu 1967. Pak nezbývá než dohoda podle starého bonmotu: mír se neuzavírá s přítelem, ale s nepřítelem. Asi jako před čtyřiceti lety Izrael s Egyptem. Může to platit i pro občanskou válku či válku s teroristy, jakou vede Západ v čele s USA a NATO v Afghánistá­nu?

V odpovědi se střídají jednoznačn­á „ano“a „ne“. Šanci na dohodu ohlásili sami Američané po měsících jednání s Talibanem v Kataru. Americký vyslanec Zalmay Khalilzad v úterý řekl, že návrh dohody – jež má vést ke stažení Západu z Afghánistá­nu a zaručit, že ho neovládnou teroristé – je téměř hotov. Ale týž den prezident Miloš Zeman řekl něco zcela opačného: „S teroristy se nejedná… v naději, že se z tygra stane vegetarián a už nebude vraždit. Ve skutečnost­i tygr zůstane tygrem.“Má pravdu Zeman, nebo Američané? Vždyť oba přístupy zároveň platit nemohou.

Na první pohled má pravdu Zeman. Vždyť dohoda s Talibanem se neopírá o záruky, ale jen o „čestné talibanské“. Jenže vyhrocené odpovědi „ano“– „ne“pomíjejí důležitý aspekt celé věci. Zásah v Afghánistá­nu je veden ušlechtilý­mi cíli. Se stejně ušlechtilý­mi cíli šli Američané počátkem 60. let do Vietnamu, a přece z toho nakonec byla národní válka proti americkým okupantům. Kde leží hranice, za kterou se racionální zásah proti hrozbě stává okupací? To těžko určí špičky ve Washington­u, Kábulu či Praze. Proto USA jednají s Talibanem, ať se to líbí či nelíbí komukoliv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia