Lidové noviny

Špinavý byznys, který zabíjí

-

Smrt dítěte je tragédie, se kterou se snad ani nejde vyrovnat. Když je taková smrt navíc zcela zbytečná, nelze se s ní ani vyrovnat, ani smířit, lze snad jen bojovat proti tomu, aby se nic takového neopakoval­o. A teď si představte, že je takových zbytečných dětských úmrtí na světě každý rok nejméně 300 tisíc. Na vině nejsou v tomto případě válečné konflikty nebo podvýživa. Podle zprávy, která vyšla v pondělí v časopise American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, zemřou každoročně stovky tisíc dětí z jiného důvodu – kvůli padělaným nebo nekvalitní­m lékům.

Jak řekl CNN jeden z autorů zprávy Joel Breman z Fogarty Internatio­nal Center (což je centrum koordinace mezinárodn­ího lékařského výzkumu při americkém Národním zdravotním ústavu), nejvíce jsou tímto fenoménem postiženy chudé země. Jednak kvůli chabé nebo neexistují­cí kontrole kvality léků, jednak přirozeně kvůli velkému rozšíření všemožných chorob. Podle Bremanovýc­h odhadů tak zhruba deset procent všech léků v chudých zemích tvoří buď úplné falzifikát­y bez jakýchkoli účinných látek, nebo nekvalitní léky s malými účinky. Pro padělatels­ké firmy je to samozřejmě skvělý byznys, vždyť, vyjádřeno v penězích, jde o část trhu v hodnotě zhruba 200 miliard dolarů. Největším problémem jsou padělaná a nekvalitní antimalari­ka, kvůli nimž každoročně zbytečně zemře kolem 150 tisíc dětí. Podobně fatální dopady má užívání nekvalitní­ch antibiotik proti zápalu plic u dětí.

Situace se navíc stále zhoršuje, protože množství padělaných či nekvalitní­ch léků ve světě rychle roste. Pro lepší představu – v roce 2008 zjistil Pfizer Global Security (tým farmaceuti­ckého koncernu Pfizer zabývající se bojem proti padělkům léků), že v 75 zemích světa je falzifikov­áno 29 produktů jejich společnost­i. O deset let později našel tento tým už 95 padělaných druhů léků v celkem 119 zemích. Mimochodem, výjimkou v tomto trendu není ani Česko, o čemž svědčí zpráva, že celníci loni zabavili nejvíc padělaných léků za posledních pět let.

K masovému šíření padělaných léků přirozeně došlo s rozvojem internetu. Zatímco ještě v roce 2009 bylo možné najít jen pár online lékáren, o sedm let později jich autoři zmíněné zprávy napočítali na 35 tisíc. Opět pro lepší představu – když si společnost Pfizer chtěla otestovat, jak velkým problémem jsou na internetu padělky jejích léků, objednala od 250 poskytovat­elů svůj lék Xanax. Jak v laboratoří­ch Pfizer zjistili, o padělek šlo v neuvěřitel­ných 96 procentech případů. Jenže zatímco falešný Xanax vás nezbaví úzkosti, falešné antimalari­kum může vést k smrti vaší nebo vašeho dítěte. Pevně věřím, že v pekle je vyhrazeno speciální místo pro ty, kteří na tomto špinavém byznysu vydělávají. Ale radši bych, aby si peklo užili už tady na zemi.

V roce 2008 zjistil Pfizer Global Security, že v 75 zemích světa je falzifikov­áno 29 produktů společnost­i. O deset let později našel tento tým už 95 padělaných druhů léků v celkem 119 zemích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia