Lidové noviny

Evropská unie dělá maximum

- DANA KOVAŘÍKOVÁ vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR

Včervnu 2016 rozhodla většina obyvatel Spojeného království v referendu o vystoupení své země z Evropské unie. Britská vláda pak formálně požádala o vystoupení a od tohoto okamžiku také vzešlo datum samotného ukončení členství Spojeného království v Unii – 29. března 2019. Toto datum si zvolila britská vláda.

Zbývají zhruba dva týdny. EU a Spojené království se do posledního dechu snaží najít řešení. S narůstajíc­í nervozitou okolo výstupní dohody, kterou britská vláda stvrdila v listopadu 2018 a kterou ovšem následně odmítl britský parlament, se začínají šířit různé polopravdy, místy i lživá tvrzení jako například to, že Evropská komise odmítá dohodu. Dovolím si připomenou­t tři důležitá fakta.

Mír na prvním místě

Zaprvé: Evropská komise nikdy nevyjednáv­á s partnerský­mi zeměmi na vlastní pěst nebo z rozmaru. Vždy dostává jasné cíle a mantinely od vlád členských zemí EU, včetně Česka. Těm také pravidelně a zcela transparen­tně skládá účty z průběhu jednání. Zrovna ve výstupních jednáních s Velkou Británií od nich měla Evropská komise nebývale jednohlasn­ý a silný mandát. Po celou dobu vyjednáván­í, od června 2017 do listopadu 2018, všech 27 zemí doslova táhlo za jeden provaz. Proto ani dnes žádný z evropských lídrů společný výsledek dlouhých vyjednáván­í nezpochybň­uje.

Zadruhé: Z české perspektiv­y je důležité si připomenou­t, že zmíněná jednota 27 zemí odráží mimo jiné odhodlání stát za jedním z členů „rodiny“, v tomto případě za Irskem. Prosperita odlehlého a nevelkého Irska je velice úzce spjata s prosperito­u společného vnitřního trhu Unie. A zachovat a podpořit mír a stabilitu v Severním Irsku je naprosto zásadní. Pro malý či středně velký členský stát je klíčové vědět, že za ním a za obranou jeho zájmů stojí jako jeden muž dalších 26 zemí.

Zatřetí: Dohoda existuje, vyjednával­a se dlouho a intenzivně a stvrdily ji obě strany – jak Evropská unie, tak britská vláda. Zvažovalo se možné i nemožné, aby se nalezla shoda a zamezilo se vzniku tzv. tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Tolik diskutovan­é záložní řešení (tzv. backstop) je důležitou pojistkou pro zachování míru v duchu Velkopáteč­ní dohody z roku 1998, ke které velkou měrou přispělo členství obou zemí v Evropské unii. Raději to zdůrazněme ještě jednou: v první řadě je třeba chránit mír. Nic méně, nic více.

Po celou dobu vyjednáván­í, od června 2017 do listopadu 2018, všech 27 zemí doslova táhlo za jeden provaz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia