Lidové noviny

„Zahřívači“vyhlížejí zdražení

Nová spotřební daň na alternativ­ní kuřivo může zvednout ceny, výraznější příjmy státní kase ale nepřinese

- MIROSLAV PETR

PRAHA Zdanění bezdýmného kouření dostalo zelenou. Poslanecká sněmovna v úterý přehlasova­la senátní veto a schválila daňový balíček, jehož součástí je i dlouho připravova­ná spotřební daň na tzv. zahřívané tabákové výrobky. Nová daň se může promítnout do koncových cen, reálně ale velkým přínosem do státního rozpočtu nebude.

Poté, co zákon podepíše prezident a norma vyjde ve Sbírce zákonů ČR, mají tabákové firmy do léta čas na doprodej dosud vyrobených krabiček. Pak bude možné prodávat jen balení s nalepenými kolky. Ty na rozdíl od nálepek na klasických cigaretách nebudou obsahovat přesnou cenu, jež zůstane stejně jako dosud jen doporučená. A tudíž si ji mohou výrobci a prodejci upravit, jak uznají za vhodné.

Většina zemí už daň vybírá Alternativ­a klasických i elektronic­kých cigaret, jíž se přezdívá „necigarety“, se u nás nezatížená spotřební daní prodává v ceně 100 korun za krabičku už skoro dva roky.

Ve většině zemí, kde jsou necigarety k dostání, už stát spotřební daň vybírá. Mnohde stejným způsobem jako nyní nově v Česku – jako daň z volného tabáku ke kouření, tedy podle váhy. U nás platí sazba 2,236 koruny za jeden gram použitého tabáku. Což znamená u krabičky 20 náplní, obsahující nejčastěji 5,2 až 6,2 gramu, spotřební daň zhruba 12 až 14 korun. To je asi čtvrtina daně, kterou platí státu výrobci a dovozci z jedné krabičky klasických cigaret.

Erárnímu rozpočtu tedy nová daň prakticky nijak zásadně nepřilepší. Ministerst­vo předpoklád­á, že v příštím roce vybere státní kasa z prodeje necigaret přes 150 milionů korun. Z klasického kuřiva ale inkasuje stát na 60 miliard ročně.

Výrobci jsou ale přesvědčen­i, že odbyt zahřívanýc­h tabákových výrobků bude v příštích letech Tabák v malé náplni s filtrem nehoří, ale zahřívá se při nižších teplotách. Bezdýmná technologi­e znamená, že z tabákové náplně nevzniká klasický toxický kouř, ale nikotinová pára. Kolik dosud vybral stát na spotřební dani z tabákových výrobků (miliardy Kč) dramaticky narůstat. A úměrně tomu bude klesat prodej klasických cigaret. Což by znamenalo, že při takto nízké dani za necigarety bude suma, kterou stát vybírá od kuřáků, po letech nárůstu opět klesat.

Složitá procedura kolkování krabiček se ale v České republice zatím týká jen dvou firem. Značky HEETS do zařízení s názvem IQOS od lídra trhu, firmy Philip Morris (výrobce klasických cigaret Marlboro, LM ad.; pozn. red.), a značky Neo do přístrojů GLO od tržní dvojky British American Tobacco (Dunhill, Lucky Strike).

K tomu, zda promítnou do konečné ceny celou výši nové daně, se výrobci nevyjadřuj­í. „Naši budoucí cenovou politiku nemůžeme komentovat,“uvedl člen představen­stva Philip Morris ČR Tomáš Korkoš.

Samo ministerst­vo financí, které zákon připravilo, jisté zdražení připouští. „Zavedením spotřební daně na zahřívané tabákové výrobky nelze vyloučit mírné navýšení jejich stávající ceny při prodeji konečnému spotřebite­li,“uvádí resort v důvodové zprávě k zákonu.

Podle analytika Patria Finance Ondřeje Martínka je však pravděpodo­bné, že výrobci si už při uvedení necigaret na trh a při prvotní kalkulaci ceny vytvořili rezervu na budoucí daň. „To znamená, že zdražení nyní nebude kopírovat celou daň. Spíš v řádu jednotek korun za krabičku. Pokud má někdo v rámci určitého segmentu tak výrazné postavení jako Philip Morris, může si jisté navýšení ceny dovolit,“soudí Martínek.

Speciální tabákové náplně se prodávají v krabičkách nejčastěji po dvaceti kusech a používají se do zařízení, ve kterých nehoří, resp. nezapalují se, ale kontaktem s baterií žhaveným kovem se zahřívají. Philip Morris má u nás svůj IQOS a náplně HEETS v prodeji už od léta 2017, strojky GLO s náplněmi Neo uvedl British American Tobacco na český trh loni na podzim.

„Nekouření“je na vzestupu Výrobci – a nejen tito dva – si od této formy kouření mnoho slibují. V masivní kampani propagují „necigarety“na základě některých studií (včetně názorů známé české bojovnice proti kouření lékařky Evy Králíkové) jako formu kouření, která díky tomu, že odpadá rakovinotv­orný proces hoření, škodí zdraví méně než klasické cigarety. Pomoci mohou také jako přechodný prostředek lidem, kteří se snaží s kouřením nadobro skoncovat.

Ve světě alternativ­a klasického kouření zažívá boom a Česko by nemělo zůstat pozadu. Tyto výrobky, označované také jako bezdýmné, zavádí do prodeje prakticky všechny tabákové firmy. Z těch největších už je ve světě nabízí kromě firem Philip Morris a British American Tobacco také společnost JTI (Camel, Winston) s „necigareta­mi“Ploom a nově také Imperial Brands (Davidoff, West), který nedávno představil systém zahřívanéh­o tabáku s názvem Pulze. Poslední dvě zmíněné značky na českém trhu ještě v prodeji nejsou.

 ?? FOTO LN – ARCHIV / ZR ?? 2,236 Kč / gram tabáku je sazba nové spotřební daně ze zahřívanýc­h tabákových výrobků 5,2–6,1 gramu nejčastějš­í obsah tabáku ve 20 ks jedné krabičky náplní 11,6–13,6 Kč spotřební daň z jedné krabičky „necigaret“
FOTO LN – ARCHIV / ZR 2,236 Kč / gram tabáku je sazba nové spotřební daně ze zahřívanýc­h tabákových výrobků 5,2–6,1 gramu nejčastějš­í obsah tabáku ve 20 ks jedné krabičky náplní 11,6–13,6 Kč spotřební daň z jedné krabičky „necigaret“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia