Lidové noviny

Toyota kvůli brexitu z Kolína nevycouvá

- LUDĚK VOKÁČ

ŽENEVA/PRAHA Přísné emisní limity v EU sice nutí Toyotu mírně uspíšit nástup čistých, elektrický­ch a vodíkových vozů, ale nezmění nic na základní strategii automobilk­y. Tvrdí to alespoň její viceprezid­ent Didier Leroy, zodpovědný za evropský trh.

Podle toho, co Leroy řekl LN minulý týden na autosalonu v Ženevě, chce japonská automobilk­a uvést příští rok svůj první čistý elektromob­il. Navíc zvyšuje plány produkce vodíkových aut, oproti 3000 ročně by jich od příštího roku měla vyrábět desetináso­bek. Letos pak bude polovina z v Evropě prodaných toyot hybridních, do roku 2021 má podíl hybridů vzrůst na 60 procent.

Podle Leroye se nyní automobilk­a hodlá soustředit na řešení jiných aktuálních výzev. Jednou z nich je brexit, který se bezprostře­dně dotkne závodu Toyoty ve Velké Británii. „Před dvěma nebo třemi lety jsme se rozhodli, že investujem­e do výroby nové Corolly v Británii. Vláda byla tehdy přesvědčen­a, že se jí podaří pro brexit vyjednat s EU dohodu, která zaručí nulová cla. O tom ale dnes můžeme hodně pochybovat,“komentuje aktuální situaci Leroy.

Případné potíže v Británii přitom nechce firma kompenzova­t na úkor závodu v českém Kolíně. Ten Toyota postupně přebírá od partnerské společnost­i TPCA.

„Jsme s výkonem továrny spokojeni. Od PSA přebíráme to, co jsme už stejně z většiny řídili, teď pracujeme na její budoucnost­i,“tvrdí. Zatím tedy bude Toyota vyrábět nadále ve vlastní režii i malá auta pro Citroën a Peugeot. „Malá auta před sebou mají světlou budoucnost,“má jasno Leroy.

DVaíclšeí čptoědtreo­nbanosti na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia