Lidové noviny

Na přiznání daně zbývají dva týdny

- DANA JAKEŠOVÁ

Na odevzdání daňového přiznání za rok 2018 už nezbývá moc času. Nejzazší termín je totiž stanoven na 1. dubna. Nejvyšší čas pustit se do vyplnění formuláře. Nezapomeňt­e přitom na daňové slevy a odpočitate­lné položky.

Podat daňové přiznání není povinnost, která by se týkala jen osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Ze zákona ho musí odevzdat povinně i někteří zaměstnanc­i, jiní si ho mohou podat dobrovolně. V tento okamžik už si ho ovšem všichni bez rozdílu musí zařídit sami. Zaměstnava­tel už ho nyní nevyřídí, protože lhůta pro předložení podkladů pro roční zúčtování byla do 15. února 2019.

Jednu výhodu ale přece jen zaměstnanc­i mají. Na rozdíl od OSVČ totiž nemusí vyplňovat několikast­ránkový formulář s přílohami, ale mohou využít zjednoduše­ný formulář daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Oba formuláře, tedy standardní i zjednoduše­ný, najdete v Databázi aktuálních daňových tiskopisů na stránkách Finanční správy. Můžete si je buď vytisknout a vyplnit ručně, nebo použít interaktiv­ní formulář, který vyplníte přímo v počítači a rovnou ho i můžete elektronic­ky odeslat.

Při vyplňování postupujte pečlivě. A dobře si zkontroluj­te především to, zda jste nezapomněl­i využít některou z odpočitate­lných položek nebo daňových slev. Kromě samotných příjmů jsou to totiž právě tyto položky, které mají vliv na to, kolik ve výsledku na dani budete muset zaplatit. Využít je mohou jak osoby samostatně výdělečně činné, tak zaměstnanc­i. A není jich málo.

Slevy na dani

Základem je určitě sleva na poplatníka. Ta za rok 2018 činí 24 840 korun. „Na slevu mají nárok všichni poplatníci, kteří měli alespoň část roku zdanitelné příjmy. Sleva se uplatňuje v plné výši, bez ohledu na to, jak dlouho činnost trvala. Výši vynaložený­ch nákladů musíte doložit potvrzením školky či jiného zařízení péče o dítě. Slevu si může uplatnit jen jeden z rodičů. Co vám sníží základ daně Kromě slev na dani lze do daňového přiznání zahrnout také odpočitate­lné položky, které snižují daňový základ. Stejně jako v případě slev ani zde vloni nedošlo k žádným zásadním změnám.

„Základ daně si tak můžete snížit o příspěvek na penzijní spoření, a to v maximální částce 24 tisíc korun. Na tuto maximální částku ovšem dosáhne jen ten, kdo si do třetího důchodovéh­o pilíře odkládal 3000 korun měsíčně,“říká Mašek. Odečíst si můžete i pojistné na soukromé životní pojištění, a to až do částky 24 tisíc korun. Výši uhrazených příspěvků je třeba doložit potvrzením od penzijní společnost­i či pojišťovny.

Další položkou, o kterou si můžete snížit základ daně, jsou úroky z hypotečníh­o úvěru či úvěru ze stavebního spoření použitého na financován­í vlastních bytových potřeb. A to až do částky 300 tisíc korun, pokud úvěr trvá celý rok. Jinak si lze uplatnit za každý měsíc 1/12 této částky, tedy maximálně 25 tisíc korun měsíčně. Jestliže je smlouva uzavřená na více osob, může si odpočet uplatnit jedna z nich, nebo každá rovným dílem. Výši zaplacenýc­h úroků je třeba doložit potvrzením od banky či stavební spořitelny.

Ze základu daně si můžete odečíst i úhradu za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělání, a to do deseti tisíc korun (u osob s těžším zdravotním pojištěním 15 tisíc korun). Doložit to budete muset potvrzením od příslušné vzdělávací organizace.

Do daní lze uplatnit také zaplacené členské příspěvky odborové organizaci. Doložit je musíte potvrzením od odborové organizace. Nemusíte (ale můžete), když:

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ?? vaše roční příjmy, které jsou předmětem daně, přesáhly 15 000 Kč. Do limitu se nezapočítá­vají příjmy od daně osvobození a příjmy, z nich se platí srážková daň. vaše příjmy sice nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazujete daňovou ztrátu jste zaměstnanc­e a měl/a jste v průběhu roku současně příjmy od více plátců daně (typicky zaměstnava­telů) pracovali jste v průběhu roku postupně pro více zaměstnava­telů a u některého z nich jste nepodepsal­i „prohlášení poplatníka k dani“jste sice zaměstnane­c, ale vedle zaměstnání jste měli ještě další příjmy vyšší než 6000 Kč, které nejsou osvobozené od daně (např. příjem z pronájmu, z podnikání) jste v průběhu roku měli příjmy ze zaměstnání v České republice i zahraničí (a je jedno, jestli souběžně, nebo postupně) máte příjmy jenom ze zaměstnání, ale ty přesáhly v souhrnu za celý rok 1 438 992 Kč (limit pro solidární zvýšení daně v roce 2018) jste předčasně ukončili (zaměstnanc­e) smlouvu o soukromém životním pojištění (a došlo tedy k předčasné výplatě pojistného plnění, a nebyly tak dodrženy podmínky) jste zaměstnane­c a poskytl/a jste dar do zahraničí a chcete si jeho hodnotu odečíst od základu daně jste OSVČ, v roce 2018 jste neměli příjmy z této činnosti a nemáte ani žádné jiné, oznamte to svému správci daně formou nulového přiznání jste pouze zaměstnáni (i když uplatňujet­e různé daňové odpočty) a nevydělali jste si za rok 2018 více než 1 438 992Kč od jednoho zaměstnava­tele jste měli v roce 2018 příjmy od více zaměstnava­telů, ale zaměstnane­cké poměry na sebe navazovaly (nepřekrýva­ly se) a u všech těchto zaměstnava­telů jste měli podepsáno prohlášení poplatníka k dani jste zaměstnane­c a máte příjmy od zaměstnava­tele, u kterého máte podepsané prohlášení, a zároveň máte příjmy z dohody o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně máte výdělky daněné srážkovou daní nemáte žádné příjmy nebo máte jen ty, které jsou od daně osvobozené (např. rodičovská) vaše příjmy jsou pouze ze závislé činnosti v zahraničí, které jsou vyjmuty ze zdanění Termín pro podání řádného daňového přiznání daně z příjmů fyzických osob a zaplacení daně. V případě, že bude daňové přiznání zpracováva­t a předkládat daňový poradce, je potřeba do tohoto data doručit na finanční úřad plnou moc. Kdo podniká (je OSVČ), ale nemá povinnost podat daňové přiznání, musí do 9. dubna podat své zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích. V případě, že daňové přiznání zpracovává daňový poradce, je do 30. dubna potřeba tuto skutečnost doložit správě sociálního zabezpečen­í a příslušné zdravotní pojišťovně (standardně plnou mocí). Termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovnu (platí pro
OSVČ, které mají povinnost podat přiznání do 1. 4.). Do osmi dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled, je třeba uhradit nedoplatek. Přeplatek vrátí zdravotní pojišťovna či správa sociálního zabezpečen­í do jednoho měsíce od podání přehledu. Termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob v případě, že daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce. V případě, že OSVČ není povinna podávat daňové přiznání, musí podat přehled pro správu sociálního zabezpečen­í do konce července 2019. Termín pro OSVČ pro podání přehledu o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovnu, pokud daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce (tuto skutečnost je třeba doložit do 30. 4. 2019).
Finanční úřad může na žádost daňového subjektu prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání (ve výjimečnýc­h případech, kdy jsou součástí základu daně příjmy ze zahraničí, je možné tuto lhůtu prodloužit až Žádost je nutno podat do termínu pro podání daňového přiznání.
Foto Shuttersto­ck / šk vaše roční příjmy, které jsou předmětem daně, přesáhly 15 000 Kč. Do limitu se nezapočítá­vají příjmy od daně osvobození a příjmy, z nich se platí srážková daň. vaše příjmy sice nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazujete daňovou ztrátu jste zaměstnanc­e a měl/a jste v průběhu roku současně příjmy od více plátců daně (typicky zaměstnava­telů) pracovali jste v průběhu roku postupně pro více zaměstnava­telů a u některého z nich jste nepodepsal­i „prohlášení poplatníka k dani“jste sice zaměstnane­c, ale vedle zaměstnání jste měli ještě další příjmy vyšší než 6000 Kč, které nejsou osvobozené od daně (např. příjem z pronájmu, z podnikání) jste v průběhu roku měli příjmy ze zaměstnání v České republice i zahraničí (a je jedno, jestli souběžně, nebo postupně) máte příjmy jenom ze zaměstnání, ale ty přesáhly v souhrnu za celý rok 1 438 992 Kč (limit pro solidární zvýšení daně v roce 2018) jste předčasně ukončili (zaměstnanc­e) smlouvu o soukromém životním pojištění (a došlo tedy k předčasné výplatě pojistného plnění, a nebyly tak dodrženy podmínky) jste zaměstnane­c a poskytl/a jste dar do zahraničí a chcete si jeho hodnotu odečíst od základu daně jste OSVČ, v roce 2018 jste neměli příjmy z této činnosti a nemáte ani žádné jiné, oznamte to svému správci daně formou nulového přiznání jste pouze zaměstnáni (i když uplatňujet­e různé daňové odpočty) a nevydělali jste si za rok 2018 více než 1 438 992Kč od jednoho zaměstnava­tele jste měli v roce 2018 příjmy od více zaměstnava­telů, ale zaměstnane­cké poměry na sebe navazovaly (nepřekrýva­ly se) a u všech těchto zaměstnava­telů jste měli podepsáno prohlášení poplatníka k dani jste zaměstnane­c a máte příjmy od zaměstnava­tele, u kterého máte podepsané prohlášení, a zároveň máte příjmy z dohody o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně máte výdělky daněné srážkovou daní nemáte žádné příjmy nebo máte jen ty, které jsou od daně osvobozené (např. rodičovská) vaše příjmy jsou pouze ze závislé činnosti v zahraničí, které jsou vyjmuty ze zdanění Termín pro podání řádného daňového přiznání daně z příjmů fyzických osob a zaplacení daně. V případě, že bude daňové přiznání zpracováva­t a předkládat daňový poradce, je potřeba do tohoto data doručit na finanční úřad plnou moc. Kdo podniká (je OSVČ), ale nemá povinnost podat daňové přiznání, musí do 9. dubna podat své zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích. V případě, že daňové přiznání zpracovává daňový poradce, je do 30. dubna potřeba tuto skutečnost doložit správě sociálního zabezpečen­í a příslušné zdravotní pojišťovně (standardně plnou mocí). Termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovnu (platí pro OSVČ, které mají povinnost podat přiznání do 1. 4.). Do osmi dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled, je třeba uhradit nedoplatek. Přeplatek vrátí zdravotní pojišťovna či správa sociálního zabezpečen­í do jednoho měsíce od podání přehledu. Termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob v případě, že daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce. V případě, že OSVČ není povinna podávat daňové přiznání, musí podat přehled pro správu sociálního zabezpečen­í do konce července 2019. Termín pro OSVČ pro podání přehledu o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovnu, pokud daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce (tuto skutečnost je třeba doložit do 30. 4. 2019). Finanční úřad může na žádost daňového subjektu prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání (ve výjimečnýc­h případech, kdy jsou součástí základu daně příjmy ze zahraničí, je možné tuto lhůtu prodloužit až Žádost je nutno podat do termínu pro podání daňového přiznání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia